Katsaus NBA Draftiä edeltävästä prosessista & Lauri Markkasen kehityksestä Arizonassa

Ei kategoriaa, Koripallo

Leaf Markkanen

UCLA:n TJ Leaf (numero 22), Arizonan Lauri Markkanen (10) ja Californian Ivan Rabb (1) ovat kirkkaimpia lupauksia NBA Draftissä power forward -pelipaikalla 

Teksti: Atte Sukki

Koripalloelämää kirjoitti Valtteri Mörttisen kynällä jo aikaisemmin NBA-draftistä ja Lauri Markkasen vaihtoehtoisista tulevista joukkueista, ja Draft-kuumeen yhä noustessa on aika pureutua vielä tarkemmin Draftiä edeltävään pelaajien näyttöprosessiin.

NBA-draft kiinnostaa suomalaisia koripallofaneja ehkä eniten koskaan juuri Markkasen myötä, koska hänet varattaneen todennäköisesti korkealla varausnumerolla. Kotimaisin silmin katsottuna on lähes silmiähivelevää lukea NBA-draftiä seuraavia artikkeleita joiden mukaan Lauri on tällä hetkellä rankattu oman pelipaikkansa ykköseksi David Aldridgen (NBA.com) toimesta, eli parhaana power forwardina. Paino sanoilla tällä hetkellä, sillä moni asia voi vielä muuttua ennen varaustilaisuutta.

Tämän vuoden draft on takamiesvetoinen, erityisesti laadukkaiden pelinrakentajien osalta, mutta journalistien spekulatiivisissa ”mock drafteissä” Lauri tultaisiin tällä hetkellä varaamaan ensimmäisen kymmenen pelaajan joukossa. Nämä ns. ennustedraftit ovat tässä vaiheessa vain yleisluontoisia luonnehdintoja pelaajien paremmuusjärjestyksestä, niiden perustuessa enemmänkin toimittajan subjektiiviseen näkemykseen ja osin median rakentamaan hypeen joka syntyi yliopistokoripallokauden aikana tietyille pelaajille. Heillä on käytettävissään vain hyvin rajoittunut määrä faktatietoa NBA-joukkueiden käyttämästä todellisesta rankkausjärjestyksestä, joka tarkentuu päivittäin prosessisa edetessä varaustilaisuutta kohti.

Prosessi kohti varaustilaisuutta – Markkanen jää pois Draft Combine -leiriltä

Joukkueet käyttävät tällä hetkellä hyvin runsaasti aikaansa seuratakseen tarjolla olevaa talenttia globaalisti ja rakentamalla listoja pelipaikoittain, sillä suurimmat tarpeet per pelipaikka ovat hyvin joukkueiden tiedossa. Joukkuekohtaiset tarpeet kullekin pelipaikalle määrittävät usein lopullisen varausjärjestyksen.

NBA Draft Combine -leiri, eli draftiin osallistuvien pelaajien testitilaisuus, järjestetään parhaillaan Chicagossa (toukokuun 9-14. päivät). Leirin aikana tehdään atleettisuutta mittaavia testejä, ml. penkkipunnerrus, hyppyvoima, sylivälin mittaus jne., sekä pelaajahaastatteluja, ja sen anti paljastaa NBA-scouteille pelaajien välisiä eroja koripallokentällä pelitilanteissa, kilpailun ollessa äärettömän kovaa.

Laurin kanssa kilpailevia yksilöitä on enemmän kuin runsaasti tarjolla 60 varattavan pelaajan paikalle. Kyseiselle Draft Combine-leirille on kutsuttu tänä vuonna 67 pelaajaa, ja toinen mokoma NBA-draftiin osallistuvia pelaajia jäi ilman kutsua. Tämän lisäksi kansainväliset pelaajat ovat vielä oma lukunsa, heitä on 45 pelaajaa ilmoittautunut draftiin mutta osa kuten jenkkiyliopistopelaajistakin saattaa vielä perua osallistumisensa.

Tämän Combine-leirityksen lisäksi pelaajat voivat sopia kunkin joukkueen kanssa yksityiset näyttötilaisuudet jotka antavat scouteille laajemman kuvan heidän taidoistaan. Kyseinen prosessi muuttaa vuosittain scouttien papereissa pelaajien välistä ennakkorankingiä, ja pelaajan täytyykin suunnitella näyttöpaikkansa tarkkaan ettei rankan prosessin uuvuttamana tule antaneeksi huonoa vaikutelmaa. Jotkin pelaajat taas kykenevät luomaan erittäin hyvän nosteen draft-statukseensa tämän prosessin aikana, hyvänä esimerkkinä Petteri Koponen joka varattiin #30-varauksella vuonna 2007 Philadelphiaan, josta Portland saman tien hankki hänen pelaajaoikeutensa. Petteristä sanottiin että hän oli erittäin hyvä käyttämään näyttöpaikkansa yksityistreeneissä.

Varaustilaisuuden uumoillut kärkipelaajat eivät kuitenkaan edellämainitulle Draft Combine –leirille usein osallistu, joka on luonnollinen valinta pelaajille jotka odottavat tulevansa varatuksi aikaisin. Tällöin pelaajat haluavat keskittyä omiin treeneihinsä eivätkä halua riskeerata loukkaantumista tai ottaa riskiä siitä että menettäisi sijoituksia kilpaillessaan muita vastaan leirillä. Lauri Markkanenkin on ilmoittanut jäävänsä pois NBA Draft Combine- tilaisuudesta, eli hän keskittyy myöhemmin järjestettäviin yksityisnäyttötilaisuuksiin joihin joukkueet hänet kutsuvat.

Joka tapauksessa tämä NBA-draft on syvä, mikä tarkoittaa että tänä vuonna on erityisen paljon talenttia tarjolla. Ja Lauri Markkanen on tällä hetkellä korkealle rankatttu näiden pelaajien joukossa.

Markkasen kehittyminen Arizonassa ja kehityskohdat seuraavalla tasolla

Miten Lauri pääsi tähän asti, lottery pickiksi? Otetaan katse taaksepäin, puretaan mihin NCAA-ura Arizonan yliopistossa johti ja mitä jäi kesken.

Lauri Markkasesta näkee että hän on ollut hyvin tyytyväinen yliopistovalintaansa. Valmentaja Sean Millerin valmentamat joukkueet ovat yliopistokoripallon lopputurnauksen huippukoulujen joukossa, ja joukkue tarvitsi nimenomaan nelospaikalle Laurin kaltaista pelaajaa.

Toki voidaan mainita että eräs toinen koulu Laurin listalla, North Carolinan yliopisto, juhli lopulta mestaruutta tällä kaudella. Mutta Laurin henkilökohtaisen kehityksen kannalta Arizona oli erityisen hyvä koulu, ja samalla kun yliopistokoripalloa rakastava kirjoittaja voisi salaisesti toivoa Laurin jatkavan joukkueessa myös ensi kaudella, ei ole epäilystäkään että onhan miehen taottava kun rauta on kuumaa. Ammattilaiskentän huimat haasteet sekä miljoonat dollarit kutsuvat Markkasta, ja tämä kaikki tapahtuu vain yksi kausi sen jälkeen kun Lauri pelasi viimeisen pelinsä 1-divisioonassa HBA-Märskyn riveissä. On se huimaa.

Arizonassa jalostetuista taidoista nimenomaan hyökkäyspään taidot olivat lähinnä jatkojalostettuja, niiden ollessa jo korkealla tasolla ennen yliopistokautta. Kyseiset taidot loistavat myös kirkkaina NBA-joukkueiden mielissä, sillä aikaisemmin ei ole yliopistokoripallossa nähty näin kookasta (213 cm) ja tällä tasolla tehokkaasti heittävää miestä.

Suomessakin uutisointi on keskittynyt hyvin paljon hänen hyökkäystehojen kuvailuun, ja kertomiseen kuinka paljon Lauri junnuna harjoitteli heittämistä. Mutta missä olivat hänen suurimmat kehityskohteensa yliopistokoripallokauden aikana jos mietitään kokonaisvaltaiseksi pelaajaksi kehittymistä? Entä mitkä asiat saattavat painaa scouttien mielessä hänen potentiaalin suhteen? Näistä otan esiin kaksi kohtaa: apupuolustus ja, hieman yllättäen, ratkaisuhalukkuus.

Laurin NCAA-uran katketessa joukkueen kärkipistemiehiin kuuluva Markkanen ei saanut viimeisen pelin ratkaisuhetkillä heittopaikkoja kun vuoden kauemmin joukkueessa pelannut Allonzo Trier käytti lähes yksinomaan Arizonan heittopaikat. Trier pussitti yksin 15 pistettä putkeen Arizonalle viimeisen puoliajan keskivaiheilla, ja valmentaja Miller antoi avaimet kiesiin Trierille viedä Arizona jatkoon. Markkanen, joukkueen toiseksi paras pistemies per peli, otti pelin viimeisen heittonsa kun kellossa oli 11.09 jäljellä. Tämä kertoo tarinan Markkasen paikasta joukkueessa – hän oli tärkeä osa joukkuekonseptia muttei kuitenkaan joukkueen ratkaisupelaaja kun pelejä piti vääntää äärimmäisen tiukassa paikassa jossa tappio tiesi heti kauden päättymistä. Tosin valmentaja Miller todennäköisesti näkee vieläkin painajaisia Trierin epätasapainoisesta heitosta lopussa, ja siitä ettei vaatinut pelaamaan palloa muille pelaajille kuin Trier putoamisottelun ratkaisuhetkillä.

Laurin hyvän heittoprosentin taustalla on fakta ettei hän ottanut juurikaan huonoja heittoja koko kaudella. Hän ei pakottanut heittoja vaan käytti paikkoja sujuvasta joukkuepelistä. Näin hän oli erittäin tehokas numeroiden valossa ja toisaalta paljolti riippuvainen joukkuekonseptin toteutuksesta saamaan pallon heittopaikkaan, eli valmennuksesta.

Kauden edetessä Lauri otti aimo askeleita kohti ns. assertiivisempaa, enemmän omia ratkaisuja uskaltavaa, pelityyliä. Hän janosi loppukaudella ottaa enemmän ratkaisuja. Laurin edesottamukset olivatkin hyvin varteenotettavia omassa konfferenssiturnauksessaan, ja hän todella yritti ottaa ratkaisijan viittaa jo aikaisin peleissä. Laurin esityksistä näki että hän pääsi kauden edetessä enemmän peliin sisään, kuin pelin tempo hidastuisi pelaajan pään sisällä pelitilannevauhtiin tottuessa, ja pelaaja alkaa havaita enemmän aukkoja vastustajan puolustuksesta.

Tästä syystä hän pystyi alkamaan tekemään enemmän omia ratkaisuja hyökkäyksessä joukkuekonseptin sisältä. Tämä on merkki oikeaan suuntaan kehittyvästä pelaajasta, joka yrittää tehdä kaikkensa voittaakseen. Tuo prosessi jäi vielä kesken yliopistotasolla, tulla joukkueensa go-to guy:ksi yliopistotasolla, ennen hyppyä NBA:han. Nyt kehityksen on jatkuttava kaikkein haastavimmalla tasolla.

Lauri on NBA-draftiin osallistuvista pelaajista ehdotonta huippua Stretch 4 –pelaajana eli isona miehenä joka pystyy heittämään kaukaa, kolmosen viivan takaa, vieden näin vastustajan ison miehen pois puolustuskorin alta ja avaten muille Laurin joukkuetovereille tilaa. Tämä on hyvin tärkeää NBA-kentillä, sillä joukkuetovereiden korilleajomahdollisuudet kasvavat paljon mikäli joukkueessa on Laurin kaltainen talentti.

Apupuolustus

Markkasen otteita seuratessa oli kauden aikana selvästi näkyvissä mitä Arizonan valmentajat olivat hänelle lähiviikkoina kouluttaneet. Erityisesti joukkuepuolustuksen osalta oli mielenkiintoista huomata kuinka hänelle koulutettiin terävämpää apupuolustusta jonka seurauksena Lauri kehittyi ottamaan tehokkaammin hyökkääjän virheitä vastaan korin alla, tehdenkin näin useassa pelissä peräkkäin. Mutta vielä pitkälle kauden aikana hän oli vielä hyvin liimaantuneena omaan mieheensä, ollen välillä myöhässä oman korinalustan suojelemisessa.

Korinalustan puolustaminen on se kuuma peruna josta NBA-draftiä seuraavat toimittajat muistuttavat aina Markkasen kohdalla, hänen blokkikeskiarvon ollessa vain 0.5 blokkia per peli. Missä tilanteissa suurin osa blokeista syntyvät koripallokentällä? Suurin osa niistä tulee nimenomaan apupuolustuksesta, kun joudut jättämään oman puolustettavasi kentällä ja suojelemaan koria. Nämä tilanteet ovat varmasti Laurin päässä ja kehitysmyssyn alla, nyt vain haaste kasvaa huomattavasti sillä NBA:ssa pelaajat ovat nopeudessaan, voimakkuudessaan ja pelinlukutaidoiltaan maailman parhaimpia.

Oman miehen pitäminen oli toki NCAA-koripallon kasvaneeseen pelinopeuteen opetellessa se ensimmäinen kiintopiste joka piti puolustuksessa saavuttaa. Kauden aikana huomasi kuinka hänelle apupuolustusta koulutettiin ajoissa, jolloin Markkanen kiinnitti siihen alkukaudella paljon huomiota, ja muiden vaativien asioiden opettelun myötä vastustajan korilleajojen katkaisu jäi hieman taka-alalle kauden keskivaiheilla, tullakseen uudestaan pinnalle loppukaudesta.

Tämä on kenen tahansa valmentajan näkemä oppimiskäyrä kun nuoria pelaajia koulutetaan. Heti tiettyyn kehitysalueeseen keskittyvän drillikauden jälkeen on hyvää tekemistä, jonka jälkeen siirrytään muihin aiheaiheisiin jolloin pelaajilla saattaa jäädä uusien oppien alle edellä opitut vaikeammat konseptit kuten terävä ja oikea-aikainen liikkuminen joukkuepuolustuksessa, kunnes ne taas palataan kertamaan ennen pudotuspelikautta.

Mutta nämä kehityskohdat eivät himmennä sitä isoa potentiaalia joka toivottavasti pääsee kehittymään hyvässä NBA-joukkueessa eteenpäin, ympäristössä jossa saa sekä peliminuutteja että monivuotisten veteraanien jokapäiväistä ohjeistusta. Ja pelata pick-n-pop:ia ja iskeä niitä kolmosia pussin pohjalle.

NBA Draft Lottery -arvonta siis järjestetään ensi tiistaina 16. toukokuuta, jonka jälkeen joukkuet tietävät varausjärjestyksensä, ja itse päähuipentuma eli varaustapahtuma järjestetään 22. kesäkuuta. Paljon ehtii tapahtua ennen sitä, ja Koripalloelämää jää mielenkiinnolla seuraamaan molempia tilaisuuksia sinivalkoisin lasein. Tällöin tiedämme mitä joukkuetta osa suomalaisistakin koripallofaneista tulee jatkossa herkeämättä seuraamaan, seuran huutaessa Laurin nimen.

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Katsaus NBA Draftiä edeltävästä prosessista & Lauri Markkasen kehityksestä Arizonassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s