Onneksi olkoon Pantterista, Helsinki Seagulls!

Ei kategoriaa

Korisliigan välierät ovat siinä vaiheessa, että puolivälieristä jääneet karstat on poltettu koneesta pois ja jokainen joukkue on näyttänyt ainakin suurin piirtein parhaan iskukykynsä kevätauringon alla. Onkin siis aika kertoa juuri SINULLE, Joukkueen X kannattaja, miten kannattamasi ryhmä selvittää tiensä Pantteriin asti.

Teksti: Juuso Sainio, Kuva: Francois Perthuis

Helsinki Seagulls

Helsinki Seagullsin kaksi tuntuvaa vierastappiota Joensuun Katajaa vastaan, sekä niukka, tappion hampaista Katajan avustuksella kähvelletty voitto Kisahallissa nostavat koripallokansan syvien rivien keskuudessa esiin kysymyksen: Onko Seagulls valmis voittamaan kevään kovimpia pelejä?

 

Runkosarjan läpi 10,1 pisteen ja 7,3 syötön keskiarvoilla operoinut Antto Nikkarinen pelaa Kataja-sarjan ensimmäiset kolme ottelua keskiarvoilla 13/7, mutta muu lokkiparvi ei löydä keinoja hyödyntääkseen Seagullsin hyökkäyskoneiston luomia etutilanteita.

 

Ottelusarjan neljäs kamppailu Kisiksellä ei avauspuolikkaan osalta luo juuri muutosta yleiseen käsitykseen ottelusarjan voimasuhteista. Kataja saa likimain jokaisesta hyökkäyksestä juuri sen heiton kuin haluaakin, Seagullsin joutuessa tekemään hartiavoimin töitä jokaisen korin eteen ja nojaamaan pitkälti Nikkarisen ja Gerald Lee Juniorin yksilösuorituksiin. Puoliajan lopussa Jason Conley iskee kuitenkin kasettisoittimeen ”J.Conley Vintage Mixtape” –nauhan ja läimii henkilökohtaisella 8-0 –runilla Gullsin 39-44 –tilanteessa puoliajalle.

 

Tasatahdissa jatkuva ottelu näyttää karkaavan kolmannen jakson jälkimmäisellä viisiminuuttisella vääjäämättömästi vierasjoukkueelle, Darryl Bryantin pussittaessa kahdella nopealla Raymond Cowelsin naamalle julistetulla kolmosella Katajan 11 pisteen karkumatkalle. Mikko Larkkaan (Larkaksen? Larkkasen? Larkaksisen? Larkkalaisen?) selkärankareaktio ”Jumppa tänne!” nostaa Antti Niskasen penkistä ja 188-senttinen keskimääräistä urheilijaa urheilijampi urheilija valmistautuu lyömään Brownin rautoihin.

 

Ajassa 27:34 kentälle asteleva Niskanen ottaa ensitöikseen Rannikon virhevaikeuksien takia pelinteosta vastuuta kantavan Bryantin Katajan päätyrajalta asti vartiointiin. Bryant pyrkii tekemään vapaalla kädellään ylimääräistä hengitystilaa itselleen, käsi kolahtaa Niskasta leukaan ja Pekka Saros puhaltaa hyökkääjän virheen. Koko Kisahalli räjähtää raivoisaan huutomyrskyyn.

 

Antto Nikkarisen and-1 kolmonen ja pussitettu vapari kaventavat vierasjohdon seitsemään. Seuraavassa puolustuksessa Niskanen jahtaa Bryantin kahden skriinin läpi ja pakottaa tämän vaikeaan korista poispäin kaatuvaan kolmoseen, joka ei löydä kohteekseen rautaa eikä lautaa.

 

Junnu Lee pyörittelee Tommi Huolilan solmuun hyökkäyspäässä jälleen korin sekä vapaaheiton arvoisesti, ero neljään. Kolmannen jakson päätösminuutti alkaa Bryantin turhautuessa Niskasen pikkukivaan pikkusikaan pallotonta jenkkilaituria puolustaessa ja miehen ylikova vapautumistönäisy kaataa Niskasen parkettiin. Epäurheilijamainen virhe. Bryant räjähtää päätöksen tehneelle tuomarikolmikolle ja lentää ottelusta suoraan ulos seuranneen teknisen virheen jälkeen.

 

Koko Kisahalli on aivan pähkinöinä, eikä Kataja pysty enää pysäyttämään Seagullsin lentoa. Helsinkiläiset tasoittavat ottelusarjan juosten lopulta selkeään 90-74 –kotivoittoon.

 

Joensuuhun siirtyvä ottelusarja heittää viidennessä välieräottelussa puolustuspelaamisen sivistyneemmät nyanssit ikkunasta takapihalle, joukkueiden paukuttaessa kolme ja puoli jaksoa 80-prosenttisesti siirtymähyökkäyksistä tai etukentälle ennättämisen jälkeisistä puolinopeista hyökkäyksistä pisteitä ”kori korista” –periaatteella.

 

Kataja-sentteri Kervin Bristol joutuu jättämään viidennen virheen vuoksi ottelun kesken neljä ja puoli minuuttia ennen ottelun päättymistä, johon Larkas vastaa riskejä sisältävällä taktisella valinnalla. Seagulls vyöryttää kentälle aikalisältä viisikon Nikkarinen-Remy Abell-Lindbom-Lee Jr.-Upson ja puolustaa ottelun lopun puolipassiivista, semiaggressiivista ja ajoittain jopa passiivis-aggressiivista 2-3 paikkaa.

 

Katajan hyökkäys tyytyy kaksi ja puoli minuuttia heittämään rankkareita kaarelta tuloksetta, Seagullsin vastaavasti löylyttäessä Huolilan ja Vesa Mäkäläisen miehittämää etukenttää armotta hyökkäyslevypalloissa. Yhteensä neljä ylimääräistä heittoa joukkueelleen kamppailun loppuminuuttien aikana kahmivat Upson ja Lindbom tarjoilevat kumpainenkin irtopalloista Abellille kolmosen mieheen, Gullsin venyessä ennen päätösminuutin vapaaheittoshow’ta jo ratkaisevaan kahdeksan pisteen johtoon.

 

Nikkarinen pitää päänsä kylmänä ratkaisuhetkillä vapaaheittoviivalla, pussittaen kaikki kuusi yritystään viivalta Seagullsin torjuessa Katajan kiriyritykset verrattain helpolla. Välieräsarjan voittoon tarvittava vierasvoitto on nyt helsinkiläisten taskussa, joukkueen siirtyessä kotimaisemiin 96-91 –vierasvoitto mukanaan.

 

Kuudennen ja mahdollisesti ratkaisevan välieräottelun alla Katajan päävalmentaja Greg Gibson muovaa kokoonpanoaan, tiputtamalla Bryantin loukkaantumisen vuoksi pudotuspelien alkutaipaleen väliin jättäneen Daniel Mullingsin tieltä. Gibsonin logiikka päätöksen takana on selkeä, kahdessa edellisessä ottelussa 12 ja 13 koriin johtanutta syöttöä tarjoillut Nikkarinen halutaan saada aisoihin ja Seagullsin hyökkäyksen pallon liikettä hidastettua. Samalla edellisen ottelun lopun hyökkäyslevypallot kummittelevat edelleen Gibsonin mielessä.

 

Gibsonin valinta kostautuu kuitenkin pahimmalla mahdollisella tavalla. Ottelun pirteästi aloittanut Mullings kirjauttaa 6/4 –tilastot avausjakson puoliväliin mennessä, mutta Nikkarisen päällystakiksi määrätty 188-senttinen, urheilullinen takamies joutuu viiteen minuuttiin juoksemaan likimain loputtoman skriinimäärän läpi. Lopulta siirtymätilanteessa Upsonin tarjoillessa Nikkarisen käyttöön palloskriinin, yrittää Mullings pyörähtää skriinin alapuolelta ja ennättää Susijengiin itseään pelaavan takamiehen eteen.

 

Mullingsin nivunen ilmoittaa kuitenkin kesken pyörähdysliikkeen tämänkeväisen työsopimuksen päättymisestä.

 

Katajan rotaatio menee Mullingsin loukkaantumisen vuoksi ratkaisevalla tavalla uusiksi, eikä Ilari Seppälän virhevaikeuksien takia yli 37 minuuttia pelaamaan joutuva Teemu Rannikko jaksa kannatella Katajan hyökkäystä yhdessä kätensä tulikuumaksi lämmittäneen ja 27 pistettä pussittavan Jarekious Bradleyn kanssa. Katajan koneesta loppuu yksinkertaisesti bensa, Seagullsin myllyttäessä valtavalla intensiteetillä puolustuksensa Rannikon naamalle pallonhallinta toisensa jälkeen matkalla 79-71 –kotivoittoon.

 

Rannikko toimittaa tappiosta huolimatta äärimmäisen kunnioitettavan 17 pisteen ja 9 koriin johtavan syötön tilastorivin, mutta Nikkarinen veivaa tästä painiottelusta voiton 16 pisteellä ja 12 syötöllä.

 

Finaaleissa Seagulls saa vastaansa Kauhajoen Karhun viidessä ottelussa kaataneen Salon Vilppaan, joka tyylitteli kolmannen ottelun comeback-voittonsa jälkeen kahdessa viimeisessä kamppailussa selvänumeroisiin ja jopa helpolta näyttäviin voittoihin.

 

Muutaman ylimääräisen lepopäivän saanut Vilpas räjähtää telineistä finaalisarjan avausottelussa Salohallissa. Erityisesti Seagullsin etukentällä on suuria ongelmia pysyä Vilppaan katsomoon asti hengästymisen olotiloja luovan tempopelaamisen mukana, eikä avausottelusta muodostu järin muistettavaa ottelutapahtumaa.

 

Vilpas löylyttää lokkipaidat ulos hallista 96-80 –voitolla ja koko salolaisyleisön kasvoille samanaikaisesti ilmaantuva ”ARE YOU SEEING THIS!?” –ilme sinetöi samalla Vilppaan kohtalon finaalisarjassa.

 

Seagullsin joukkueen sisällä ruokittu ajatus Kisahallista ”linnakkeena” sytyttää isännät finaalisarjan toisessa ottelussa kauden kovimpaan puolustuspään esitykseen. Vilppaan takamies Juwan Statenin väylät korille pidetään visusti tukossa kotijoukkueen toimesta, eikä mies saa rikottua puolustusta räjähtävillä ajoillaan. Karhun puolustuksen pieniksi paloiksi paloitellut Staten turhautuu ja koittaa voittaa ottelun keskimatkan heitoillaan, kivittäen Vilppaan hyökkäyksen ikuiseen staattisuuteen kahdella osumallaan 13 kahden pisteen yrityksestä.

 

Alex Vaenerberg nousee toisessa finaaliottelussa Seagullsin takakentän johtajaksi, rähisten Vilppaan riveissä rotaatiominuuteille Michael Poundsin sairastelun vuoksi nousseen Aatu Kivimäen viiteen menetykseen nuoren takamiehen seitsemän peliminuutin aikana. Seagulls pakottaa Vilppaan koko ottelussa 21 menetykseen, tehden elävän pallon menetysten jälkeisistä hyökkäyksistä yhteensä 21 pistettä ottelun aikana.

 

Juho Nenosen kolmos-show ottelun toisella puoliajalla on vielä avata ottelun voittotaistelun, mutta Coop Conleyn ja Cowelsin masinoima 13-3 –runi päätösjakson alkuun johdattaa lokkipaidat lopulta varsin turvalliseen 78-65 –voittoon.

 

Kolmannesta ottelusta muodostuu Vilppaan takakentän, etunenässä Statenin ja Okko Järven, sekä Seagullsin etukentän välinen taistelu. Siinä missä Staten onnistuu irtautumaan levypallojen jälkeen tasaisin väliajoin nopeisiin siirtymisiin ja pyörittelee 6 koriin johtanutta syöttöä avauspuolikkaalla, rymistelee Junnu Lee korirenkaan lähellä Al’lonzo Colemanin kolmeen virheeseen jo toisen jakson avausminuutilla, pussittaen ensimmäisellä kaksikymmenminuuttisella 13 pistettä.

 

Järvi säkittää kolmannella jaksolla kolme jölssiä pesään, mutta Vilppaan palloskriinipuolustuksen nukahdellessa Upson vastaa Seagullsin riveistä kahdella donkilla ja yhteensä 10 pisteellä kymmenminuuttisen aikana.

 

Ottelun ratkaisu nähdään vasta pätösminuutilla, kun Staten heittää samassa hyökkäyksessä kaksi keskimatkan hyppyheittoa heittoa Salohallin koviin rautoihin. Jälkimmäisestä Conley syöksyy levypalloon ja vapauttaa heikon puolen laidasta karkuun ennättäneen Carl Lindbomin nopeaan vastahyökkäykseen. Staten hakee kauden komeinta blokkia, mutta Lindbom nousee voimalla donkkiyritykseen ja lyö pallon Statenin häirinnästä huolimatta renkaan läpi. Statenille viides virhe, Seagulls vapaaheiton jälkeen neljän pisteen johtoon ja lopulta 79-73 –vierasvoittoon.

 

KISAHALLI IS A GODDAMN FORTRESS.

 

Finaalisarjan neljännestä pelistä ei tule edes alustavaa hippaleikkiä voitosta. Vaenerberg sytyttää Kisiksen avausjakson kahdella kolmosellaan ilmiliekkeihin ja Jumppa Niskanen toimii bensana, pakottaessaan Desmond Williamsin kahteen menetykseen ja turhauttamalla tämän yhteen hyökkääjän virheeseen sivurajatilanteen vapautumistilanteessa toisella jaksolla.

 

Seagulls karkaa jo avauspuolikkaan jälkeen tavoittamattomaan 51-29 –johtoon, eikä Vilpas löydä koneistostaan kirivaihdetta. Konsta Mäenpää toteaa Vilpas Ultrasin eturivistä tutun salolaisväritteisen lauseen, ”kaikki menee päin helvettiä ja joka sekunti vituttaa”, eikä 200-päinen vierasyleisö osaa pukea kollektiivista tunnetilaansa sanoiksi kuin vasta myöhemmin illalla Hometownin tiskillä.

 

Finaalisarjan viides ottelu @ Salohalli.

 

Sami Hedberg ja muut Seagullsin merkkihenkilöfanit saapuvat Saloon ensimmäistä kertaa elämässään toivoen näkevänsä suosikkiensa nostelevan Pantteria illan päätteeksi.

 

Kolme jaksoa joukkueet vaihtavat osuman osumasta. Kumpikaan ei peräänny, kumpikaan ei nosta jalkaa kaasulta hetkeksikään. Yksi Korisliigan kaikkien aikojen finaaliotteluista kulkee 32 minuuttia molempien joukkueiden vyöryttäessä vuorotellen tuoretta jalkaa kentälle, pitäen ottelun tempon järjenvastaisen kovana ja vuorotellen pelaten parhaan kykynsä mukaan vastustajan kovimmat lyömäaseet hyökkäysten ulkopuolelle.

 

Ratkaisun makua on kuitenkin ilmassa ajassa 32:41, kun Nikkarista huilauttamaan tullut Vaenerberg pyyhältää Statenista ohi palloskriinitilanteessa ja lyö and-1 lay-upin jälkeisellä vapaaheitolla vierailijat kuuden pisteen karkumatkalle. Vapaaheiton jälkeen Vaenerberg aloittaa heti kolmen virheen rasittaman Statenin prässäämisen, rähisten tältä pallon pois juuri ennen puoltakenttää.

 

Staten koittaa kurottaa palloon, mutta pelivälineeseen ehtinyt Vaenerberg saa kuulan haltuunsa ja Staten saa käteensä vain siivun Gulls-takamiehen paidasta. Epäurheilijamainen virhe ja Seagulls jo 8 pisteen karkumatkalle.

 

Salohallin epätoivoa ja ahdistusta huokuva energia on laueta vapautuneeseen riemuun minuutti ja viisitoista sekuntia ennen neljännen jakson päätöstä. Juwan Staten Redemption Tour on jauhanut Vilppaan jo iskuetäisyydelle ja räjähtävä West Virginian yliopiston kasvatti nostaa akrobaattisella lay-backillaan Vilppaan vain pisteen päähän kun pelikello napsahtaa aikaan 38:45.

 

Vilppaan fanien riemu kuihtuu kuitenkin ennen kuin se ehtii kunnolla alkaakaan. Coleman sulkee Upsonin tilanteesta sääntöjenvastaisin keinoin pois ja koria ei hyväksytä. Staten räjähtää tuomareille, mutta pelisilmäänsä näyttävät harmaapaidat jättävät ylimääräiset tekuvihellykset tältä illalta väliin.

 

Toisessa päässä ottelu kuitenkin ratkeaa. Nikkarinen jauhaa ensin Lindbomin kanssa kaksi pick&popia tuloksetta, kunnes heittokellon sekuntit vähenevät yhdeksään. Pallo takaisin Susijengin EM-leiritykseen hamuavalle Nikkariselle ja Junnu Lee juoksee tekemään järkälemäisen skriinin jonka ottelussa jo 22 pistettä heittänyt takamies käyttää mestarillisesti.

 

Nikkarinen nousee välittömästi skriinin jälkeen kolmoseen ja Staten ei saa vauhtiaan pysäytettyä riittävän ajoissa. Tilanteesta kolme vapaah- EI VAAN YKSI, KOLMONEN LEVYN KAUTTA PESÄÄN. ANTTO NIKKARINEN, HAVE YOURSELF A GAME!

 

Vapaaheiton jälkeen ero seitsemään, kellossa aikaa tasan 50 sekuntia ja Vilpas on lyöty. Mikko Koivisto osuu vielä kertaalleen kaaren takaa, mutta Nikkarisen pää pysyy vapaaheittoviivalla kylmänä ja Seagulls pitää Vilppaan kaksi viimeistä korintekoyritystä tuloksettomina.

 

Sekunnit kuluvat Salohallin uudella tulostaululla loppuun ja Seagulls pääsee heijaamaan Pantteri-patsaan kanssa 88-80 –vierasvoiton päätteeksi.

 

Finaalisarjan jälkeen Nikkarinen saa jälleen kutsun EM-leiriryhmään taistelemaan Roope Ahosen kanssa viimeisestä takamiehen paikasta. Lindbom ja Junnu Lee liittyvät miehen seuraan, kuten myös finaaleissa 47% tarkkuudella kolmoset sukkaan ampunut Koivisto.

 

Finaalisarja ei jää joukkueiden viimeiseksi kohtaamiseksi pudotuspeleissä lähitulevaisuudessa, sillä joukkueet kohtaavat seuraavan kolmen kevään aikana vielä kahdesti pudotuspeleissä. Kerran välierissä, kerran finaaleissa.

 

*****

 

”Missä Vilppaan mestaruusennakointiennustushässäkkä viipyy!?!?!?”

 

Sitä ei tule. Kukaan täysjärkinen Vilppaalle mitään hyvää ikinä toivova ei lähde edes miettimään mestaruuden voittamista. Ikinä. Välierissä tulee varmaan tänä keväänä noutaja. Varmaan seiskapelissä ihan vaan tuttujen tunnetilojen saavuttamiseksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s