Onneksi olkoon Pantterista, Joensuun Kataja!

Koripallo

Korisliigan välierät ovat siinä vaiheessa, että puolivälieristä jääneet karstat on poltettu koneesta pois ja jokainen joukkue on näyttänyt ainakin suurin piirtein parhaan iskukykynsä kevätauringon alla. Onkin siis aika kertoa juuri SINULLE, Joukkueen X kannattaja, miten kannattamasi ryhmä selvittää tiensä Pantteriin asti.

Teksti: Juuso Sainio, Kuva: Francois Perthuis

Joensuun Kataja

Joensuun Katajan välieräsarja Helsinki Seagullsia vastaan saa onnekkaan käänteen, kun helsinkiläisten veteraanilaituri Jason Conley loukkaa takareittään sarjan kolmannen ottelun avauspuolikkaalla niin pahasti, että miestä ei nähdä enää välierien aikana parketilla.

 

Mehtimäen Jäähallissa pelattu kolmas osaottelu kulkee muutenkin Katajan vankassa hallinnassa, mutta Alex Vaenerberg itseensä kiinni hitsattuna pelaava Teemu Rannikko joutuu tekemään hartiavoimin töitä jo jokaisen pallokosketuksen eteen. Tästä johtuen Rannikko tyytyy Katajan hyökkäyksessä lopulta lähinnä sivustakatsojan rooliin, isäntien juostessa kuitenkin vakuuttavaan 87-74 –voittoon.

 

Ottelusarjan neljäs ottelu Kisahallissa muistuttaa jo ottelun avausminuuteista lähtien kahden raskaansarjan nyrkkeilijän ottelua kierroksilla 10-12. Ottelun tempo hakataan mahdollisimman matalaksi Seagullsin toimesta ja jokaisesta pallonhallinnasta muodostuu omanlaisensa kädenvääntö tilasta ja ajasta, joita ei kumpaakaan ole silmämääräisesti arvioituna Kisiksen lattialla ainakaan yhtään ylimääräistä.

 

Ilari Seppälän virhevaikeudet pitävät miehen penkillä ja Darryl Bryantin kylmentynyt heitto pakottavat Rannikon kantamaan päävastuun Katajan hyökkäyksessä heittojen luomisesta. Seagullsin siirrettyä Remy Abellin viisikkoon Conleyn loukkaannuttua, on mies saanut vastuualueekseen puolustuspäässä Rannikon paimentamisen. Abell onnistuu Kisiksen yleisön tukemana pelaamaan hivenen sallivamman tuomarilinjan raamien sisällä Rannikon niin kauas miehen mukavuusalueelta, että kaksikolle tuomitaan kaksoisvirhe puoliajan viimeisessä sivurajatilanteessa tapahtuneesta pystypainista.

 

”Kamppailupelaamisen klinikkana” kuvaillun avauspuolikkaan jälkeen Seagulls on Carl Lindbomin liekehtivän ranteen johtamana 36-34 -johtoasemassa, 206-senttisen laiturin pussittaessa kuudesta kaaren takaa lähteneestä irrotuksestaan neljä. Seppälän ja Brownin nopeahkot kolme virhettä pitävät Katajan takakentän minuutit kallellaan Rannikon ja Bryantin suuntaan, eikä Bryantin 1/9 –heittoesitys kentältä herätä luottamusta edes päävalmentaja Greg Gibsonissa.

 

Abellin ja Vaenerbergin hiillostusryhmä jatkaa työtään esimerkillisellä tavalla myös ottelun toisella puoliajalla, eikä Rannikko pääse kunnolliseen hyökkäysrytmiin missään vaiheessa. Kahdella kovalla kolmosella ja toisen puoliajan Katajan ykköshevosen Brownin ”bail out” –kolmosella konkari pyörittelee kuitenkin tilastorivikseen illan päätteeksi kunnioitettavat 14 pistettä ja 7 syöttöä.

 

Neljännen ottelun isoksi tarinaksi muodostuu kuitenkin koko ottelussa 32 pistettä heittäneen Lindbomin ja toisella puoliajalla vihdoin virhevaikeuksien kahleista irti päässeen Brownin kaksintaistelu.

 

Avauspuolikkaalla 16 pistettä heittänyt Lindbom jatkaa toisella puolikkaalla siitä mihin jäi ottelun ensimmäisen 20-minuuttisen aikana. Korisliigan All-Time All-Defensive –viisikkoon kuuluva Vesa Mäkäläinen tekee kaikkensa hidastaakseen Lindbomin vauhtia, mutta turhaan.

 

Kääntöfeidari vaparin kulmalta, sukkaan. Extended postista naama koria kohti, jab-step, sormet sieraimissa kuula levyn kautta säkkiin. Palloskriinitilanteen jälkeen Nikkariselta pallo liikkeeseen laitaan, päädyn puolelle hyökkäävä liike lähestyvää Mäkäläistä vastaan, pallo kertaalleen lattiaan ja step-back kakkonen keskelle. Pick&pop Nikkarisen kanssa päätösjakson puolivälissä, Mäkäläinen pyrkii pakottamaan Lindbomin lyömään pallon lattiaan. Itseluottamusta uhkuva kontaktin haku Mäkäläisestä puolitoista metriä bonuskaaren takana, pilli soi ja kolmonen levyn kautta sisään.

 

Lindbomin tarjoillessa Katajan puolustukselle juuri niin paljon ongelmia kuin se kykenee ottamaan vastaan ja enemmänkin, todistaa Brown vanhan koripallotietämyksen faktatotuudeksi: 3 > 2.

 

Brown julistaa Seagullsin Raymond Cowelsin naamalle kolmannella jaksolla kolme kolmosta neljän minuutin sisään ja nostaa Katajan päätösjaksolle lähdettäessä neljän pinnan karkumatkalle. Päätösjakson ensimmäiset kolme hyökkäystä kulkevat kaikki Brownin kautta; Bristolille tarjoiltu alley-oop, and-1 lay-up ja Gerald Lee Juniorille neljäs virhe ja kruununa Abellin naamalle naulattu step-back kolmonen summerin soittaessa heittokellon päättymisen merkiksi.

 

Yksilöiden uroteot onnistuvat peittelemään kamppailun fyysistä, mutapainia muistuttavaa olemusta, mutta ottelun viimeiset viisi minuuttia kuluvat kahden väsyneen joukkueen polkiessa kaasupolkimella bensatankkia tyhjäksi ja hyökkäykset ovat kuin kokoelma Zack Snyderin ohjaaman elokuvan täysin tarpeettomia hidastuskohtauksia. Katajan 75-71 –johto kantaa päätösjakson puolivälistä aina ottelun viimeiselle minuutille, molempien joukkueiden osuessa reilun neljän minuutin ajanjakson aikana kahdesti kaaren takaa epätoivokolmosilla.

 

Ottelun lopullinen ratkaisu nähdään päätösminuutin alussa, kun Brown yllättää pallon high postiin saaneen Lindbomin hyökkäämällä kuolleesta kulmasta miehen kainalon alta riistoon. Pallo puolinopeassa hyökkäyksessä Rannikon käsiin, Bristol pysähtyy tekemään Rannikon keskusta-ajoon vapauttavan skriinin ja Taikuri löytää laitakaistansa kulmaan asti juosseen Brownin no-look syötöllä. Jölssi pesään, Kisiksen taululle 84-76 –vierasjohto ja Seagullsin henkinen selkäranka katkeaa.

 

Seagulls ei enää toivu Katajan 3-1 –sarjajohdosta ja Joensuussa pelattu sarjan viides ottelu kulkee Katajan kontrollissa avausjakson lopun Seagullsin 9-0 –runista huolimatta. Rannikko joutuu edelleen tekemään hyökkäyksen kapellimestarin roolissa töitä tavalla, joka muistuttaa Petteri Koposen työtaakkaa Susijengin paidassa.

 

Katajan johdettua peliä jo 21 pisteellä kolmannen jakson päätteeksi, joutuu Gibson vielä heittämään Rannikon ja Brownin takaisin parketille päätösjakson puolivälin jälkeen Seagullsin myllyttäessä viimeisillä höyryillä 17-4 –runin. Katajan fanit haukkovat henkeään kuitenkin Mehtimäen Jäähallin lehtereillä, kun Rannikko kolahtaa reisilihas edellä kevyellä jalalla palloskriinin takaa ilmestyvän Junnu Leen polveen.

 

Rannikko kävelee kuitenkin omin jaloin vaihtopenkille, mutta jättää pelin kesken kolme minuuttia ennen sen loppua. Kataja tyylittelee lopulta selkeään 88-79 –voittoon ja tallustelee finaaleihin 4-1 -otteluvoitoin, mutta Rannikon kolhu aiheuttaa joensuulaiskannattajien aamupalapöydissä naamanvääntelyjä välipäivien aikana.

 

Kataja saa kuitenkin huilata muutaman ylimääräisen päivän, Karhun ja Vilppaan taistellessa oman välieräsarjansa seitsemänteen otteluun asti. Lopulta Katajaa vastaan tiensä selvittää Karhu, kauhajokisten voittaessa Vilppaan yhden historian epätodennäköisimmän neljännen jakson comeback-

 

Okei, mä olen todella pahoillani.

 

Karhu voittaa Vilppaan sarjan seitsemännessä ottelussa varsin tapahtumaköyhän puolustuskamppailun jälkeen ”jotain viistoista” ja selviytyy finaaliin lähtökohtaisena altavastaajana hurjassa iskussa olevaa Katajaa vastaan.

 

Finaalien avausottelun aamuna Katajan leiristä kantautuu voimasuhteita järisyttävä uutinen: Teemu Rannikko huilaa ainakin 1. Finaalin puujalan vuoksi.

 

Avausottelusta muodostuu vastoin kaikkia odotuksia Bojan Sarcevicin näytös. Katajan takakenttä kärsii Rannikon poissaolosta huomattavasti ja Karhu-luotsi Sami Toiviaisen punomat puolustustaktiset juonet hidastavat Katajan hyökkäyksen pallon liikkeen lähes olemattomiin.

 

Daniel Mullings tekee finaalien avausottelussa paluun Katajan kokoonpanoon, johon Toiviainen vastaa jättämällä monipuolisen, mutta heittonsa kanssa tuskastelevan Mullingsin täysin huomiotta tämän miehittäessä mitään parketin aluetta kolmea metriä kauempana korirenkaasta. Katajan hyökkäys nojaa yksinomaan Brownin ja Bryantin kovien yksilösuoritusten varassa ja nopeissa siirtymätilanteissa, mutta Karhu ryöstää kotiedun ilman suurempia ongelmia 79-64 –vierasvoitolla.

 

Toiseen finaaliotteluun Kataja saa iloisia uutisia, kun Rannikko listataan kokoonpanoon ”GTD”-merkinnällä ja mies näyttää alkulämmöissä liikkuvan varsin pirteän näköisesti. Mies kuitenkin aloittaa ottelun penkiltä, mutta avausjakson puolivälin jälkeen tekee finaalidebyyttinsä Katajan maatessa yhdeksän pisteen juoksuhaudassa.

 

Rannikko aloittaa finaalitaipaleensa koijaamalla Joonas Lehtorannan kahteen kolmen pisteen heitossa tapahtuneeseen virheeseen perättäisissä hyökkäyksissä ja Toiviainen joutuu ottamaan suunnitellun Rannikko-stopperinsa vaihtoon. Taikuri jatkaa operointiaan tiputtelemalla Bojanin kyydistään jokaisessa palloskriinitilanteessa ja löytäessä heittäjiä vapaana kaaren takaa virheettömällä tarkkuudella.

 

Rannikon avausjakson viisiminuuttisen saldoksi jää 8 heitettyä ja 11 järjestettyä pistettä, kun Bryant, Seppälä ja Brown riuhtovat kolmoset säkkiin miehen syötöistä ja Mullings rankaisee nukkuvaa puolustajaansa alley-oop donkkiin päättyvällä takaovileikkauksella. Katajan yhdeksän pisteen takamatka vaihtuu toiselle kymmenminuuttiselle siirryttäessä jo 28-26 –johtoon.

 

Toisella jaksolla Rannikko pyörittelee Lehtorannalle miehen kolmannen virheen heti tämän asteltua kentälle, joka polttaa samalla nuoren kotkalaisen sytytyslangan loppuun ja Lehtoranta ilmaisee mielipiteensä tuomaroinnin tasosta teknisen virheen arvoisesti. Rannikko pussittaa vaparin kylmän rauhallisesti ja huikkaa Karhun penkille, ”Kuka seuraavaksi, Sami?”

 

Rannikko jatkaa kansainvälisen tason operointiaan ja johtaa Katajan 44-39 –johtoon puoliajalle. Avausottelussa suurissa ongelmissa ollut Mullings pimentää Karhun Austin Hollinsin vain kolmeen pisteeseen 16 peliminuutissa ja jää vain levypallon päähän avauspuolikkaan tupla-tuplasta 13 pisteellä ja 9 levypallolla.

 

Kauhajoen Liikuntahallin oranssi yleisömeri joutuu toisella puoliajalla todistamaan kenties kylmäverisintä vierasjoukkueen esitystä koko kaudella, kun Kataja karkaa kolmannella jaksolla nopeasti yli 20 pisteen johtoon ilmatiiviin puolustuksensa siivittämänä. Rannikko tarjoilee levypallojen jälkeisistä puolinopeista Bristolille 8 pistettä kuudessa minuutissa ja Mullings pääsee ravaamaan avoimella kentällä sydämensä kyllyydestä. Mullings räjäyttää Katajan penkin nopean hyökkäyksen päättäneellä donkillaan, venyttäen Katajan johdon saavuttamattomiin 66-45 –numeroihin ja julistaa aikalisälle juostessaan ”THIS IS MY HOUSE!”

 

Toinen ottelu Katajalle mykistävästi 102-70 ja kotietu siirtyy takaisin joensuulaisille.

 

Ottelusarjan kolmannesta kamppailusta ei jää jälkipolville juuri kerrottavaa. Kauhajoelta matkustavien fanien päänsisäinen ”kunhan tästä ei vaan tule blow-outia” –toive jää vain toiveen tasolle, Katajan räiskittyä tulostaululle 61 pistettä avauspuolikkaan aikana. Rannikko toimittaa tilastoihin koko ottelussa 22 pistettä ja 12 syöttöä, Karhun jäädessä täysin Katajan jalkoihin 108-73 –kotivoitossa.

 

Neljäs ottelu palauttaa ottelusarjaan jälleen fiiliksen siitä, että tässä oikeasti kamppailee vastakkain kaksi maan parasta koripallojoukkuetta. Toiviaisen gameplan sekoittelee puolustuspäässä kahta eri paikkaa ja miespuolustusta, mikä sekoittaa Katajan pakan avauspuolikkaan osalta liki täydellisesti. Hyökkäyksessä Karhu löytää Kammeon HolseyDevonne Giles –duon high-low pelaamisella onnistumisia ja saa Bristolin virhevaikeuksiin nopealla tahdilla.

 

Bristolin virhevaikeuksien vuoksi Kataja joutuu avauspuolikkaalla turvautumaan vitospaikalla normaalia enemmän kevään 2015 sankariin, Tommi Huolilaan. Huolila on puolustuspäässä ongelmissa Gilesin kanssa, mutta vastaavasti vahvoilla rullauksillaan avaa tilaa Katajan hyökkäykselle juuri sen verran, että joensuulaiset sinnittelevät viiden pisteen päässä toiselle puoliajalle siirryttäessä.

 

Bristol avaa toisen puoliajan, mutta miehen ilta päättyy jo toisen puoliajan ensimmäiseen pallonhallintaan. Skriinin jälkeen lyhyeen rullaukseen pallon saava Bristol törmää miehen rullausta pumppaamaan saapuvaan Juho Lehtorantaan, joka kalastaa ammattimiehen tavoin Kataja-sentterille tämän neljännen virheen. Samalla hetkellä 206-senttisen Fordhamin yliopiston kasvatilla keittää yli ja mies kertoo vähemmän kierrellen Lehtorannalle sekä tuomari Ville Selkeelle mielipiteensä puhalluksesta ja Bristolin ilta päättyy tekniseen virheeseen.

 

Huolila nousee penkiltä, kuuntelee viimeiset ohjeet Gibsonilta ja astuu tuttuun paikkaan. Salon Vilppaan kasvatti ei pelännyt keväällä 2015 Tuukka Kotin ja Loimaan Bisonsin kohtaamista, eikä mies pelkää Karhun ja Gilesin kaatamista keväällä 2017.

 

Mullings ottaa ottelun ensimmäisellä 20-minuuttisella 17 pisteen edestä riehuneen Hollinsin jälleen pihteihinsä toisella puoliajalla, Karhu-laiturin heittäessä kolmannella jaksolla enää 3 ja päätösjaksollakin vain 5 pistettä. Gibson vaihtaa puolustuspäässä taktiikaksi tuplata Giles aina tämän saadessa pallon, joka saa kokeneen sentterin jopa hieman yllättäen vaikeuksiin ja avaa Katajalle mahdollisuuksia siirtyä avoimelle kentälle riistojen jälkeen.

 

Kolmas jakso päätetään tasalukemissa ja sama tahti jatkuu päätösjakson viimeisille minuuteille asti.

 

Ottelun päätöshetkillä Huolila-Giles –kaksikon keskinäinen välienselvittely nousee ottelun ratkaisuksi. Bojan luulee jo tarjoilleensa Gilesille vapaan donkin palloskriinin jälkeiseen rullaukseen, mutta 198-senttinen Huolila venyttää raajansa viime hetkellä lyömään pallon Gilesin käsistä korirenkaaseen. Mullings ennättää levypalloon ensimmäisenä ja tarjoilee nopean hyökkäyksen päätteeksi Brownille kulmakolmosen.

 

Seuraavassa Karhun hyökkäyksessä Tate Unruhin kolmosuhka pakottaa Seppälän juoksemaan miehen kolmen pisteen kaarelta pois. Unruhin ajo käynnistää kolmen perättäisen ajon sarjan, jonka päätteeksi Hollins tiputtaa Gilesille riman eteen pallon Katajan puolustuksen juostessa kaksi askelta pallon perässä.

 

Gilesin nosto metristä lähtee totutun pehmeästi kohti avointa korirengasta, KUNNES TOMMI GAADDÄÄM HUOLILA TULEE JA POISTAA KUULAN KESKIYMPYRÄÄN. Kellossa 1:19, Katajan johto kolmeessa pisteessä ja Rannikko rauhoittaa isäntien hyökkäyksen.

 

Rannikon rauhallinen pomputus puolessa kentässä jatkuu aina heittokellon viimeiseen kuusisekuntiseen, jolloin Huolilan skriini asettuu miestä siirtymätilanteessa puolustamaan ajautuneen Hollinsin kylkeen. Yksi askel skriinin ohi, spinni takaisin poispäin skriinistä ja Taikurin ranteelle vaadittava ilmatila aukeaa. Kolmonen keskelle kaksi metriä kaaren takaa ja Kataja tavoittamattomaan 86-80 –johtoon. Vapaaheittoviivalla Kataja pitää hermonsa ja Karhun kiriaikeet jäävät piippuun joensuulaisten 90-82 –kotivoitossa.

 

Finaalisarjan viides peli ratkaisee mestaruuden lopulta Katajalle.

 

Finaalien viimeisessä ottelussa Rannikko ja Bryant heittävät Karhun 16 pisteen takamatkalle jo avauspuolikkaalla. Kaksikko upottaa kaikki kolmosensa, Rannikon naulatessa 4 ja Bryantin 5 isoa ensimmäisen puoliajan aikana. Karhun Sarcevic ja Unruh ovat molemmat virhevaikeuksissa avausjakson puolivälistä asti, eikä Joonas Lehtoranta saa riittävästi apuja Hollinsilta pitääkseen Karhun Katajan kyydissä.

 

Toisella puoliajalla Karhu yrittää vielä hidastaa Katajan hyökkäyskoneistoa paikkapuolustuksella, mutta Bryantin satumainen heittoilta pitää Katajan kuskin paikalla päätössummeriin asti. Bryantin heittoshow tuottaa illan aikana 36 pinnaa ja kaaren takaa mies louhii 24 pistettä 8/11 tarkkuudella.

 

Finaalien virallinen niitti nähdään päätösjakson puolivälin jälkeen, kun Jesse Niemi syöksyy kaarelta Mullingsin kolmen pisteen heiton perään. Koko The Internetin rikkovan, Kauhajoen Liikuntahallin valot sammuttavan putback-donkin jälkeen Niemi pelaa itsensä virallisesti Korisliigan All-Time kulttipelaajien viisikkoon ja lunastaa samalla paikkansa Sami Toiviaisen valmentamassa Kalapuikko All-Stars –hyväntekeväisyysjoukkueessa.

 

Rannikon 16 pistettä ja 9 syöttöä sinetöivät Taikurin finaalien MVP:ksi, eikä koko Suomesta löydy yhtään koripallon ystävää joka ei toivo miestä Susijengin EM-kisaryhmää, paitsi se yksi ikuinen vastarannan kiiski Jyväskylästä.

 

Huolilan kahden viimeien finaaliottelun 12/8/3 torjuntaa –keskiarvot herättävät #TommiHuolilaFanClub –tägin Twitterissä ja Minna Sten teettää Ranskasta käsin kolme tuhatta fan clubin paitaa. Jussi Laakso suorittaa heti finaalien jälkeen Korisliigan kuumimman pelaajakaappauksen, kun Huolilan siirto Karhun paitaan kaudeksi 2017/18 julkaistaan.

 

Katajan mestaruus ei aiheuta kuitenkaan sen isompaa kansanjuhlaa. Joensuussa tiedettiin joukkueen paras iskukyky, eikä Rannikon johtaman joukkueen mestaruutta kukaan pidä enää vuonna 2017 ihmeenä.

 

Rannikko nähdään kuitenkin EM-kisoissa, jossa mies pelaa itselleen arvoisensa Susijengi-jäähyväiset. Ranskaa vastaan operoitu 8 syötön show ja Puolaa vastaan heitetyt viisi kolmosta jäävät elämään koripallokansan sydämiin vielä kauan sen jälkeen, kun Rannikon pelaajaura saa päätöksensä Korisliigan hopeamitaliin kaudella 2017/18.

 

*****

 

Ja näin! Seuraava fiktiivinen Korisliigan mestaruus ratkaistaan huomenna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s