BALLS OUT – NBA:n SYRJÄHYPPY KAUTENA 2006-07

Koripallo

Kuten kaikki suuret urheiluliigat myös NBA haluaa silloin tällöin oikoa jäykistyneitä niveliään ja esitellä kuinka nuorekas se voi ollakaan. Yksi näistä elastisuuden ja uudistumiskyvyn ihmeistä nähtiin vuonna 2006. Samalla myös nähtiin miten ideat voivat muuttua täydellisiksi farsseiksi nopealla aikataululla.

Teksti: Tuukka Puonti, Kuvat: interveppi!

 

Kesäkuun 28. päivä vuonna 2006 liiga rullasi papyruksen auki majesteetillisesti ja intoa puhkuen ilmoitti tuovansa parketeille uuden pelipallon, joka oli laboratoriossa suunniteltu viimeistä synteettistä nahakapaalansa myöten. Uusi muotoilu, parempi pito ja järkkymätön yhtenäisyys. 35 vuoden pallotraditio roskikseen ja uusi tilalle. “The advancements that Spalding has made to the new game ball ensures that the best basketball players in the world will be playing with the best basketball in the world.” toitotti David Stern rinta rottingilla!

 

Steve Kerrin ja Mark Jacksonin puhkitestaamaa synteettistä nahkakuulaa heiteltiin pitkin poikin NBA:ta ennen kauden alkua ja jokainen joukkue sai palloja pomputeltavakseen ja totuteltavakseen juuri ennen pre-seasonia. Tässä pari mietettä pelaajilta ennen kauden alkua ja pre-seasonilta:

 

It will be great to get a ball that just feels the same no matter where you are, and then it’ll really give you that comfort that you need, either home or away. I think the grip is nice. I’ll be able to do more tricks with it. It feels really good” –Dwyane Wade.

 

When you play in different cities, the ball may be a little newer or may be a little worn out, but this ball right here, it seems like it’s going to stay the same, so that’s a positive thing.” –Chris Paul

 

Näin kehuivat liigan kärkikastiin kuuluvat takakentän pelurit, ehkä hieman hätäiset housut jalassa sillä homma lurahti duurista molliin aika nopealla tahdilla. Vain kolmen viikon jälkeen kauden alusta mm. Shaquille O’neal AKA The Big Cyber-Bully tokaisi pallurasta lakonisesti “Terrible”. DeShawn “I can’t feel my face” Stevenson komppasi yhtä optimisesti sanoin “I hate it”.

 

David Sternin löysätessään kravattiaan ja pyyhkiessään hikikarpaloita otsaltaan kritiikki jatkui pelistä toiseen. Palloa paljon käsittelevät takamiehet valittelivat viilloista ja kulumista sormissa. Ray Allen pelkäsi vauvanpehmeiden sormiensa puolesta ja kertoi joutuvansa hieromaan rasvaa käsiinsä jatkuvasti kulumien vuoksi. Saatinpa myös syväanalysoiva ajatus isommiltakin kavereilta sillä New York Knicksin vapahtajan Eddy Curryn mielestä pallo jäi kiinni hänen keskisormeensa, mitä ikinä se nyt tarkoittaakaan. Eddy Curry worked in mysterious ways.

 

Joka tapauksessa uusi optimaalinen ja väitetysti aina hyvältä tuntuva pallo ei tuntunut hyvältä. Tämä johti äkkijarrutukseen kesken kauden ja jopa itse pallopresidentin, David Sternin, kritiikkiin siitä, että pelaajille ei annettu mahdollisuutta vaikuttaa pallonvaihdokseen. Lopputulemana koko hässäkästä oli kovan paineen alla vaihto takaisin rakkaaseen aitoon nahkakuulaan heti vuodenvaihteen jälkeen. Katsotaanpa mitä mieltä Boston Celticsin pelaajat ja etenkin Delonte West oli vaihdoksesta.

Yousa playa Delonte! Luultavasti Delonte West pelaa LeBron Jamesin äidin kanssa tällä hetkellä sukilla jossain päin maailmaa.

 

Boston Celticsin 2006-07 kauden rosterin lisäksi koko muulla liigalla oli myös mielipide pallonvaihdoksesta. Kerrataan ensin vähän hommaa. Kauden alussa pallo oli uusi edistysaskel niin Sternin, kuin pelaajien mielestä. Pallo pysyi käsissä kiinni yhtä tiukasti kuin Khloe Kardashian NBA-pelaajissa ja tuntuma on aina sama, pelattiin sitten Minnesotassa tai Houstonissa. Kesken kauden pallo oli pelaajien mielestä yhtä hyödyllinen kuin frisbee koriskentällä. Ray Allenin kauniit sormet lohkeilivat ja DeShawn Stevenson muisti haukkuneensa palloa paskaksi, vaikka ei edes näytä muistavan omaa nimeään. Back to business, päätös pallon vaihdosta kesken kauden aiheutti luonnollisesti tämän tyyppisiä kommentteja:

 

It’s just stupid for them to go back now. It took three months to get used to the new ball, and it’s going to take one to two months to go back. They should have waited until the offseason.” puhisi Shawn Marion

 

Doc Rivers päätti muistella nuoruusvuosiaan: “One day we’re going to play with one ball, and the next day we’re going to play with another one. It’s just like the park… Whoever brings the ball on Jan. 1, that’s the one we’re going to play with.”

 

Kaikki oli siis huonosti, olipa päätös mikä hyvänsä. Stern tosin piti pintansa puolustaen uutta palloa vaikka old faithful olikin jo tuotu takaisin. “I think that some of the dramatics around it were a little overstated in terms of the downside and not enough recognition of the upside.” Stern jankutti.

 

Mikä sitten oli totuus kaiken erimielisyyden ja köydenvedon takana? Oliko hypersuper synteettinen Cross Traxxion pallo oikeasti surkea vai oliko kyse vain vanhoista jääristä, joiden mielestä Nokia on edelleen paras puhelin ja iPhone ei horjuta markkinoita? Dallas Mavericksin ahdistavan kiihkoileva omistaja Mark Cuban otti ohjakset omiin käsiin ja päätti selvittää mysteerin perinpohjaisesti.

 

2012-10-26

 

LET’S MAKE SCIENCE!

 

Cuban pisti dollarit satamaan ja palkkasi Texas-Arlingtonin yliopiston suojalasein varustetut fyysikot pyörittelemään palloja ja tekemään tiedettä selvittääkseen synteettisen pallon salat. Kuten linkistä voidaan huomata tulokseksi tuli, että uudessa pallossa oli A) 5% prosenttia heikompi pomppivuus ja erilainen elastisuus, B) parempi pito kuivana kuin vanhemmassa pallossa, C) pallo oli huomattavasti liukkaampi kosteana, kuin vanhassa kunnon Spaldingissa ja D) pallo pomppi epäjohdonmukaisemmin (what?) kuin vanha pallo.

 

Marky Markin tiedeprojekti siis jumankauta todisti pelaajien ulinat todeksi. Pallon pito ruhjoi käsiä ja sen tuntuma heikkeni kesken pelin, kun hiki alkoi virtaamaan kentällä.

 

Testin innoittamana koripallofanaattiset nörtit pitkin Jenkkilää ovat tehneet kaikenlaisia graafeja ja tutkielmia uudesta ja sittemmin äkisti kuopatusta kuulasta. Ne komppasivat ensimmäistä tutkimusta erityyppisin keinoin, kuten tutkimalla joukkueiden pallonmenetyksien määrää jotka totisesti nousivat uuden pallon myötä (lukuun ottamatta Boston Celticsiä, Chicago Bullsia, Milwaukee Bucksia, New York Knicksiä ja Washington Wizardsia). Myös pallon pito tutkittiin jos jonkinmoisilla käyrillä olevan tosiaan häiritsevästi pitävämpi, kuin vanha nahkapallero. Vince Carter koki tosin tämän pallokitkan edukseen heittämällä pallon levyn ja korirenkaan rajamaastoon kuin lässähtävän pullataikinan.

 

Kemikaalien höyryiset ja kreikkalaisia aakkosia täynnä olevat tutkimukset kuitenkin torppasivat yleisen ajattelun pelin laadun kärsimisestä täydeksi huuhaaksi. Vaikka pallonmenetykset ja kokonaisvaltainen heittoprosentti kärsivät liigan mitalta, nousi joukkueiden tekemien pisteiden määrä tasaisesti, kuten se oli noussut edellisillä kausilla ja kuten se nousi myös tulevalla kaudella. Eli ohiheitetyt heitot olivat vain ilon päivä levypallonhimoisille senttereille ja menetetyt pallot ryöstönhimokkaille puolustajille, muuta eroa pelissä ei loppupäässä ollut.

 

Ehkä isoimman kolauksen koko pallottelussa koki edelleen NBA:n pukuetiketistä Power Tripillä ollut David Stern, jonka ego ei varmastikaan pystynyt ihan kokonaisena nielemään totuutta kompastumisestaan. Silti Mr. President man nikotteli menemään tehneensä virheen, tai siis kaikkien tehneen virheen, tuodessaan uuden pallon peliin ilman pelaajien kunnollista testiä, saatika lupaa.

 

NBA on onnistunut useammassakin kokeilussaan oikein mallikkaasti ja saanut kritiikkiä yhtä monesta asiasta, kuten pelipaidoista. Toivottavasti koripallofanien ei tarvitse enää kokea yhtä sekavaa ja moniulotteista farssia kuin kauden 2006-07 syrjähyppyä uuden pelipallon kanssa. Vanhassa vara parempi ja niin edespäin. En olisi koskaan uskonut, että yritys vaihtaa pelipalloa urheiluliigassa olisi jotain mistä minäkin kirjoittaisin joskus jutun. Toisaalta, Tom Bradyn deflategate kurkistaa ikävä kyllä kulman takaa vielä kaksi vuotta tapahtuman jälkeenkin NFL:n vehreillä kentillä. Kukaan meistä ei taida olla täydellinen. Ei edes David Joel Stern.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s