Allekirjoittanutta lyhyemmät NBA-pelaajat ja oodi Isaiah Thomasille

Koripallo

Omaa koripallouraani pitkälle siivittänyt 175 senttimetrin runko ja lonkeromainen 170 sentin syli on monen lajin parissa harjoittelevan nuoren ja vanhan jatkuvan “mitä jos” -voivottelun aihe. Mitä jos olisin yhtä pitkä kuin Kobe, mitä jos minulla olisi Anthony Davisin kädet? Voivottelua voi jatkaa pitkään, mutta miksi jotkut lyhyet pelaajat silti pärjäävät korkealla tasolla ja miksi heidän pitää jatkuvasti todistella kykyjään?

 

Teksti: Tuukka Puonti, Kuva: Interwebz

 

NBA on kiistatta maailman kovatasoisin liiga koripallossa ja lyhyiden pelaajien historia ulottuu sielläkin jo 1940-luvulle saakka Dino Martinin, Herm Klotzin ja muiden kumppaneiden myötä. Mutta keskitytään edes askeleen verran lähemmäs nykypäivää ihan vaan liigan fyysisyyden ja kilpailun tiukentumisen nimissä.

 

Tienraivaajina lyhytvartisille pelaajille voidaan pitää San Diego Rocketsissa pelannutta Calvin Murphya ja Atlanta Hawksista tuttua ihmisjousena tunnettua Spud Webbiä. Jälkimmäinen on tuttu useammalle jäätävästä ponnistusvoimastaan ja donkkiskaban mestaruudesta, mutta Murphy on tähän päivään saakka ainut 175 senttimetriä pitkä pelaaja, joka on saanut nimensä Hall Of Fame –taululle.

 

Webbin jälkeen liigaan astui uutena höyhensarjalaisena Washington Bulletsissa uransa aloittanut Muggsy Bogues, joka on tähän päivään saakka liigassa lyhyin pelaaja joka on lenkkarinsa parketille asettanut uskottavalla 160 sentin varrella. Boguesin jälkeen liigaa kiertämään saapui jo monille tuttu Petteri Koposen ex-joukkuekaveri Earl Boykins ja muutamaa vuotta myöhemmin nykypäivän donkkiskaboja seuranneille tuttu Nate “The Great” Robinson.

 

Kaikkia edellä mainittuja yhdistää se, että he ovat liigan mittakaavassa todella pieniä pelaajia ja joka ikisen kykyä pelata liigassa on kyseenalaistettu. Jokainen on myös aihettanut hämmästystä atleettisuudellaan taikka kyvyllä pärjätä liigassa!

 

Samaan aikaan Murphy, Webb, Bogues, Boykins ja Robinson ovat jokainen viettäneet pitkän tovin eri joukkueiden riveissä, eli mistään turhista kavereista ei ole kyse. Liigasta on lentänyt pihalle useampi parimetrinen parin vuoden sisällä, kuin lyhyt pelaaja.

 

Onko hämmästely ja ihmettely siis enemmänkin katsojan ongelma? Toki voidaan sanoa, että ensisijaisesti pitää olla aika helvetin kova työmyyrä ja maagisella atleettisuudella varustettu pelaaja, jos aikoo pärjätä NBA:ssa alle 180-senttisenä, mutta onko oikeutettua vähentää oletuksia pelaajan kyvystä dominoida liigassa hänen pituutensa takia?

 

Tähän asti ollaan voitu väittää, että kyllä, kyllä voi olla odottamatta ihmeitä lyhyeltä pelaajalta. Hämmentävä 180-sentin raja on se mitta, jonka perusteella voidaan sanoa, onko pelaajasta joukkueen kantavaksi voimaksi taikka mahdollisesti liigan yhdeksi vaarallisimmista pelaajista.
Chris Paul hivuttaa itsensä juuri maagisen rajan yli todistaen, että sen jälkeen liigassa pärjää kyllä jos taidot on kohdillaan. Jason Williams kiipeää hyväksi ja näyttäväksi pelintekijäksi. Mutta maailma muuttuu hyvät naiset ja herrat. Alimittaisten sankari, lyhyiden vapahtaja, keskenkasvuisten teräsmies Isaiah Thomas on saapunut tukahduttamaan jokaisen epäluuloisen ja vähättelijän ikuisen vihan sekä epäilyksen liekin!

 

Vuonna 1989 syntynyt Thomas sai nimensä hänen isänsä lyötyään vetoa, että Los Angeles Lakers voittaisi mestaruuden vuonna 1989. Isä hävisi ja pojasta tuli voittaneen joukkueen, Detroit Pistonsin, legendaarisen pelinrakentajan mukaan Isaiah Thomas.

 

Lyhykäisyydestään piittaamatta Thomas myllytti tiensä läpi yliopiston kunnioitettavin numeroiden saattelemana. Henkilökohtaisesta yliopistomenestyksestään Washington Huskiesin riveissä huolimatta kohtalo oli yhtä tyly, kuin aiemmin NBA:han pyrkivillä perusjätkän mittaisilla pelaajilla: Draft-ranking oli alhainen ja varausnumero valahti kakkoskierroksen viimeiseksi varaukseksi.

 

Thomasin onneksi hänet vuonna 2011 varanneen joukkueen, Sacramento Kingsin, riveistä  ei löytynyt Beno Udrihin lisäksi pelintekijää. Sillä samana vuonna kymmenentenä varattu Jimmer Fredette teki urastaan tyylikkäästi pannukakun osaamatta kehittyä pelaajana vaaditulle tasolle heti alkuun ja sen lisäksi valittamalla, että joukkue ei vain osaa peluuttaa häntä oikein. Näin ollen Thomasin minuutit olivat varmistettu ja mies otti tuumasta toimeen.

 

Sacramenton sisäiset myllerrykset johtivat Thomasin siirtoon Phoenixin pikastopin kautta Bostoniin, jossa mies on päässyt todellisesti osoittamaan kykynsä. Jo aiemmin urallaan 20 pisteen keskiarvolla työskennellyt Thomas pääsi vihdoin vallankahvaan ja johtamaan ensimmäistä joukkuettaan.

 

Moni, mukaanlukien minä, epäili Thomasin kykyä tähän, mutta ilmeisesti Bostonin supervalmentaja Brad Stevens näki pienessä ja luonteeltaan pippurisessa pelinrakentajassa ydinainesta joukkueelle. IT4 tarttui tuumasta toimeen ja nakutteli lähemmäs 20 pisteen keskiarvoa ja lähenteli vakuuttavasti uransa parasta syöttökeskiarvoa.

 

Seuraavana kautena, eli nykyisenä kautena homma onkin jo lähtenyt täysin lapasesta. Thomas on 0,1 syötön päässä parhaasta kaudestaan syöttäjänä ja takoo tasaisesti yli 20 pisteen pelejä. Yksi yli 50 pisteen tulitus-showkin nähtiin sopivasti uutena vuotena. Tätä seurasi oman syöttöennätyksen rikkominen seuraavassa pelissä 15 koriin johtavan syötön voimin.

 

Mikä tekee Thomasista aivan uuden eläimen 175-senttisten ja lyhyempien pelaajien joukossa on se, että siinä missä 165 senttisen Boykinsin reidet ovat suunnilleen tuhatvuotiaan Punapuun paksuiset ja Robinsonin pohkeiden tilalla on kasa Robin Williamsin kehittelemää Flubberia, Thomas ei ole atleettinen näillä mittareilla niin pisarankaan vertaa. Isaiah vääntää liigassa Kyrie Irvingin numeroita vastaavia lukuja ilman teräsmiehen atleettisuutta.

 

Atleettisuuden “puutteeseen” (ihan kuin kukaan NBA:ssa pelaava ei olisi friikki jollain tasolla atleettisesti) Thomas on löytänyt tropin pelityylillään. Jäätävällä heittokaarella varustetut mid-rangen kaatuvat hypärit ovat rankaisseet 20 senttiä pidempiä puolustajia ja epänormaalit viimeistelyt korin alla pistävät Karl-Anthony Townsin sekä muiden senttereiden aivot solmuun.

 

Yksi Thomasin salaisista aseista on itseasiassa layupin tekeminen väärällä jalalla. Normaalisti puolustajat ovat tottuneet vasemman jalan ponnistukseen ja oikean käden viimeistelyyn, mutta Thomas on laajentanut repertuaariaan sekoittamalla askelkuviot niin, että hän viimeistelee ponnistuksensa oikealla jalalla ja oikealla kädellä.

 

Kaiken kaikkiaan Thomas on yhdessä vahvan rungon kanssa viemässä Bostonia hyvää vauhtia itäisen konferenssin kärkikahinoihin Toronton ja Clevelandin kanssa. Viimeistään tämän kirjoituksen tullessa julki voitte varmasti lukea jo monen kansainvälisen julkaisijan toimesta ylistyskirjoituksia Isaiahin puuhista tällä kaudella. Jos sympaattista vipeltäjää ei nähdä tällä kaudella All Star -pelissä, niin www.koripalloelamaa.com -Facebookin kommenttikenttään voi heittää haasteita, jonka allekirjoittanut on valmis toteuttamaan, hatun syönti pois suljettuna.

 

Onkin ehkä aika vihdoin haudata ajatus siitä, että koripallon standardeilla lyhyt pelaaja ei ole enää riskisijoitus jos CV näyttää yliopistotasolla kovalta. Ehkä Thomas on se todellinen pioneeri normaalipituisten pelaajien keskuudessa, joka osoitta sen, että pituus ei ole merkittävä tekijä siinä pärjääkö liigassa.

 

Tälläkin hetkellä Cavaliersin penkillä odottaa nälkäisenä Kay Felder, joka on täräyttänyt alokaskaudellaan muutaman yli 10 pisteen pelin ja naulannut mm. Anthony Davisin naamaan semmosen kääntöhypärin, että oksat pois. Oma yritys hypärissä Unibrowta vastaan loppuisi luultavasti blokkiin joka muistuttaisi enemmän baseballin kunnarilyöntiä kuin koripalloa! Kunniaa ja menestystä lyhyille pelaajille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s