Susijengi 2017 – aivan liian aikaisia ennustuksia

Koripallo

Tänään käynnistyvän U18 EM -turnauksen kunniaksi katsotaan tulevaisuuteen. Amerikkalaisen urheilujournalismin hengessä tarjoillaan sarja ”aivan liian aikaisia ennustuksia!” Ensi vuonna Suomi täyttää sata vuotta ja Susijengi pelaa arvokisoja kotikentällä… mutta ketkä jengiin kuuluvat? Annan tähän vastauksia, jotka eivät perustu mihinkään. Valinnoissa ei ole käytetty minkäänlaista luotettavaa mittaria, niiden tueksi ei ole kysytty valmennuksen mielipiteitä, eikä niitä varten ole toteutettu demokraattista äänestystä. Valinnat ovat minun.

Teksti: Valtteri Mörttinen, kuvat: Chris Hook, Valtteri Mörttinen, Francois Perthuis

mo%cc%88rttinen_sudenhetki_1

[kuva: Valtteri Mörttinen]

 

Kaikkien viivästysten jälkeen alle 18-vuotiaiden EM-turnaus pääsee tänään vihdoin
alkamaan Turkissa. Ottelut esitetään suorana FIBAn omalla Youtube-kanavalla.

Suomen joukkueessa on tänä vuonna hurja nippu tulevaisuuden tähtiainesta, sillä ainakin Edon Maxhuni, Ricky Waxlax, Elias Valtonen ja Hannes Pöllä ovat pelaajia, jotka kilpailevat paikoista miesten maajoukkueessa jo lähitulevaisuudessa. Maxhuni johtaa parhaillaan miesten 1. divisioona A:n pistetilastoa järisyttävällä lähes 27 pisteen keskiarvolla, toinen takamies Waxlax hyppäsi Korisliigaan Helsinki Seagullsin riveihin jo 17-vuotiaana, laitahyökkääjä Valtonen hyppää ihan kirjaimellisesti tajuttomia hyppyjä, ja sentteri Pöllä on viittä vaille se korsto, jota Suomen kansa on kuola valuen odottanut korin alle.

Vielä ensi vuoden kisoissa tuskin kuitenkaan nähdään heistä ketään. Ei parane hätiköidä. Ketä sitten nähdään?


 

Ilmiselvä avausviisikko

 

koponen_perthuis

Petteri Koponen on yhä Suomen johtotähti. [kuva: Francois Perthuis]

PG: Petteri Koponen FC Barcelona (Liga ACB), s. 1988, 194 cm, 89 kg

Avausviisikon osalta ainoa kysymys on oikeastaan, pysyvätkö pelaajat terveinä. Näiden viiden sankarin mukana oloa ei estä mikään muu – ellei sitten joku heistä ota mallia Blake Griffiniltä ja pistele työtovereita baarissa turpaan. Muutoin valinnat ovat kaikin puolin itsestään selviä.

Petteri Koponen on ollut joukkueen johtohahmo kentällä jo muutaman vuoden ajan ja on sitä ensi vuonnakin. Vastuu pelinrakennuksesta on lähtökohtaisesti hänellä, ja hänen korintekotaitonsa yksi vastaan yksi -tilanteissa on joukkueelle korvaamaton ase. Vaikka haaveiltu NBA-ura onkin yhä toteutumatta, Koposesta on muovautunut Susijengi-ikoni ja symboli suomalaisen koripallon murrosvaiheelle.

 

SG: Sasu Salin CB Gran Canaria (Liga ACB), s. 1991, 191 cm, 87 kg

Salin on three and dee -pelaaja, jota ilman susipuolustus ei toimisi läheskään yhtä hyvin kuin se nyt toimii. Hän työskentelee jatkuvasti prässin kärkimiehenä sellaisella energialla, että huolimaton pallonkäsittelijä menettää jalat altaan. Hän on oiva ase myös hyökkäyspään pallottomana takamiehenä ja ansainnut seurajoukkueessaan syötöstä heittämisellä lempinimen Francotirador (suom. tarkka-ampuja). Kotimaassa hänet tunnetaan parhaiten likaisen työn tekijänä ja näin ollen Malmin roskisdyykkarina. Jos Salinin pelityyliä ja funktiota joukkueessa pitäisi verrata menneiden aikojen legendaan, paras verrokki olisi varmaankin Hersey Hawkins.

 

SF: Shawn Huff ESSM Le Portel (LNB Pro A), s. 1984, 198 cm, 98 kg

Vaikka Susijengin kapteeni alkaakin olla jo aikamies, hänen käyttökelpoisuudestaan ei ole epäilystäkään. Huffia ei turhaan kutsuta Susijengin linkkuveitseksi. Hän on älykäs pelaaja ja pystyy kolmospaikalta toimimaan tarvittaessa sekä hyökkäyksen rakentajana että heittävänä ja leikkaavana korintekijänä. Kapteenin arvomerkeistä, Urheilugaalan Vuoden esikuva -ehdokkuudesta ja 164 pelatusta maaottelusta voi myös päätellä, kuinka suuri hänen merkityksensä joukkueen henkiselle kunnolle on.

 

markkanenchrishook00

Lauri Markkanen on tähtipelaaja jo ensikertalaisena. [kuva: Chris Hook, Arizona Athletics]

PF: Erik Murphy SIG Strasbourg (LNB Pro A), s. 1990, 208 cm, 104 kg

Murphy oli MM-kisoissa 2014 melkoinen pettymys. EM-kisoissa 2015 hän oli joukkueen arvokkain pelaaja. Sisäänajo Susijengin kaltaiseen järjestelmään ei ole helppo tai nopea prosessi, mutta Susi-Erkin kohdalla se on hoidettu onnistuneesti loppuun. Hän on kokoisekseen erittäin ketterä liikkeissään ja suoranainen oppikirjaesimerkki stretch four -pelaajasta. Ilman Murphyä kentän dynamiikka ei toimi entisellään.

 

C: Lauri Markkanen Arizona Wildcats (NCAA), s. 1997, 213 cm, 104 kg

Markkasesta ei ole oikein mitään uutta sanottavaa jäljellä. Häntä voi vakavissaan väittää Suomen kaikkien aikojen koripalloilijaksi jo nyt. Hänet varataan ensimmäisellä kierroksella NBA:han ensi kesänä – todennäköisesti lähempänä numeroa yksi kuin 30. Hän on uudessa Susijengissä toinen tähtipelaaja, joka keventää Koposen taakkaa kriittisten tilanteiden ratkaisijana.

Markkasen bravuuripaikka on laitahyökkääjänä, mutta Susijengissä hän todennäköisesti aloittaa keskellä. Hän on monipuolisempi pelaaja kuin joukkueen muut sentterit ja 19 vuoden iästään huolimatta riittävän iso. Suomen pelitaktiikassa sentterinä peluuttaminen ei myöskään tarkoita, että Markkasen heittotaitoa tai liikkuvuutta hukattaisiin.

”Ei sellaisia pelaajia enää olekaan, jotka pelaavat pelkästään selkä korille päin”, päävalmentaja Henrik Dettmann totesi aiheesta kesällä.


 

Vaihtomiehet aakkosjärjestyksessä

 

C: Tuukka Kotti Crailsheim Merlins (Basketball-Bundesliga), s. 1981, 205 cm, 102 kg

madsen_mo%cc%88rttinen

Alexander Madsen on yksi todennäköisimmistä joukkueeseen nousijoista. [kuva: Valtteri Mörttinen]

Kotin tehtävä joukkueessa on luultavasti klassisena vanhana viisaana miehenä. Peliminuutit ovat vähäiset, ja ne säästetään tilanteisiin, joissa hänen erikoisosaamisalueitaan erityisesti tarvitaan. Nuo alueet ovat Kotilla korin alla puolustaminen ja sieltä syöttäminen. Muun ajan vanha viisas mies toimii epävirallisena pelaajavalmentajana.

 

C: Gerald Lee Jr Helsinki Seagulls (Korisliiga), s. 1987, 208 cm, 113 kg

Leen tehtävä on todennäköisesti pelata sentterinä suurin osa ajasta, jonka Markkanen on joko nelospaikalla tai vaihtopenkillä. Spin Doctorinakin tunnettu pelaaja ei häikäise koollaan tai ponnistuksellaan mutta liikkuu liukkaasti postissa. Hän on viime vuosina ollut Susijengin pääasiallinen vitonen, joten pelitaktiikka on valmista kauraa.

 

PF: Alexander Madsen USK Praha (NBL), s. 1995, 207 cm, 103 kg

Madsen on odotettu lisäys miesten maajoukkueeseen. Hänet on valittu tähdistöviisikkoon Euroopan U20-turnauksessa – kisoissa, joissa Suomi voitti B-divisioonan kultaa – minkä lisäksi hän oli avainpelaajia Kouvojen viimeisimmässä mestarijoukkueessa. Prahassa hänen kautensa käynnistyi rytinällä mutta on sittemmin tasaantunut inhimillisiin lukemiin. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö hän olisi ennestään loistava, alati kehittyvä pelaaja, joka ansaitsee paikan Susijengissä. Harjoitusotteluissa hänen näyttönsä on ollut kiistämätöntä.

 

SF/PF: Alex Murphy Northeastern Huskies (NCAA), 206 cm, 104 kg

Murphyn veljesten keskimmäinen on tämän ennusteen epävarmin valinta. Häntä ei ole kentällä pahemmin nähty aikuisten maajoukkueessa, eikä hänen pelityylinsä vanhan liiton laitahyökkääjänä ole välttämättä sitä, mitä Susijengiin lähtökohtaisesti toivotaan. Hänellä on kuitenkin vahvaa näyttöä nuorten joukkueesta, erinomainen kausi käynnissä yliopistojoukkueessa ja kokoa. Kokoa tarvitaan aina.

 

SF: Matti Nuutinen Chorale Roanne (LNB Pro B), 200 cm, 95 kg

Nuutinen tuo joukkueeseen samankaltaisia välttämättömiä ominaisuuksia kuin Salin. Hän on puolustuspään erityisosaaja ja kursailematon likaisen työn tekijä. Hänen räjähtävä suorituksensa korintekijänä Montpellierissä viime vuonna tuli yleisölle rehellisesti sanoen yllätyksenä. Yllätys oli tietysti positiivinen. Ilman räjähdyksiäkin Nuutisella on aina rooli myös hyökkäyspäässä, sillä vaikka hän ei olekaan kummoinen pallonkäsittelijä, hän heittää hyvin.

 

PG/SG: Teemu Rannikko Joensuun Kataja (Korisliiga), s. 1980, 189 cm, 88 kg

rannikko_perthuis

Hurjassa vireessä olevaa Teemu Rannikkoa kaivataan Susijengiin ainakin vielä ensi vuodeksi. [kuva: Francois Perthuis]

Rannikko on tällä hetkellä jonkinlainen mysteeri. Kesän harjoituspeleissä hänen nimeään ei nähty edes karsimattomassa pelaajaringissä. Paluun sulkeminen asialistalta tyystin pois olisi kuitenkin aivan älytöntä.

36 ikävuodestaan huolimatta Susijengin combo-takamies näyttää FIBAn Mestarien liigassa parhaillaan kaappien paikkoja vastustajille. Hän johdatti keskiviikkona Katajan kiinni pudotuspelipaikkaan 26 pisteen ja kymmenen syötön esityksellään. Edellisessä ottelussa hänen syöttösaldonsa oli 14 – ja muistakaa, että tilastoinnin perustana toimii eurooppalainen syöttönuuka ohjesääntö. Esitykset huutavat Rannikon puolesta lausetta ”I’m still here!”

Rannikko ei ole ilmoittanut virallista eläköitymistä Suomen maajoukkueesta, joten häntä sopii yhä toivoa mukaan. Tässä ennustuksessa ei esiinny Salinin lisäksi muita heittäviä takamiehiä, joten näillä valinnoilla Rannikkoa käytettäisiin huomattavasti kakkosviisikon kakkospaikalla pelinjohtajan töiden lisäksi.

 

PG: Jamar Wilson CB Estudiantes (Liga ACB), s. 1984, 185 cm, 84 kg

Wilsonin merkitys korostuu joukkueessa entisestään, jos Rannikko palaa remmiin mukaan. Pelinjohtajat ovat tyyliensä puolesta kuin yö ja päivä. Rannikko on tarkkaan harkitseva, taktinen ja kaukaa viisas, kun taas Wilson ryskää kuin silkalla raivolla. Hän on nopea, arvaamaton ja energinen. Vastustajan puolustukselle ei anneta minkäänlaista mahdollisuutta tottua pelikirjaan, kun varaykkösinä vaihtelevat Rannikko ja Wilson.

Rinnakkainkin heitä voi peluuttaa. Wilson on parhaimmillaan pallonkäsittelijänä, Rannikko taas pelaa yhtä hyvin syötöistä heittäjänä. Eikä kahden pelinjohtajan takakenttä ole pick and rollinkaan kannalta huono idea – tämän on osoittanut ainakin Dallas Mavericksin valmentaja Rick Carlisle.


 

Paikoista kilpailemassa

 

Ennustaja hyväksyy pienen virhemarginaalin olemassaolon, joten käytäköön läpi vielä viisi pelaajaa, jotka ovat todennäköisimmät haastajat jo mainituille kahdelletoista.

 

salinmurphymo%cc%88rttinen

Sasu Salin ja Erik Murphy ovat joukkueen kulmakiviä. [kuva: Valtteri Mörttinen]

PG: Roope Ahonen Kolossos Rodou (GBL), s. 1990, 187 cm, 84 kg

Dettmannilla on tapana pitää joukkueessaan aina kolmea pelinjohtajaa, joten mikäli joku mainituista jää kierrosta pois, seuraavana jonossa on ehdottomasti Ahonen. Hänellä on kokemusta arvoturnauksista kaikin puolin luotettavana kolmantena vaihtoehtona.

 

SF: Joonas Cavén Tampereen Pyrintö (Korisliiga), s. 1993, 211 cm, 96 kg

Nokialainen Cavén palasi NBA:n kehitysliigassa käytyään takaisin kotikonnuille ja edustaa nykyään Pyrintöä. Hänen suorituksensa Korisliigassa ovat olleet vähintäänkin epätasaisia, mutta Suomen pelipaidan pukiessaan mies muuttuu kuin uudeksi ihmiseksi. Pelaajavalinnat Susijengiin tehdään maajoukkuenäyttöjen – ei Pyrinnön pelien – perusteella, joten Cavén on ehdottomasti kilpailussa mukana.

 

SG/SF: Shawn Hopkins Troy Trojans (NCAA), s. 1995, 195 cm, 88 kg

Hopkins kuuluu niihin pelaajiin, joissa on selvästi potentiaalia, mutta joita on nähty aikuisten joukkueessa melko vähän. Mikäli joukkueeseen halutaan toinen lähtökohtainen heittävä takamies, Hopkinsin nimi nousee listalta esiin ensimmäisenä.

 

SG: Antti Kanervo Chorale Roanne (LNB Pro B), s. 1989, 192 cm, 86 kg

Toisena nimenä samassa tilanteessa nousee esiin Kanervo. Hän on Hopkinsia luotettavampi heittäjä, mutta ei aja yhtä hyvin tai omaa samoja akrobaattisia valmiuksia. Valinta on vaikea.

 

SG: Mikko Koivisto Kauhajoen Karhu (Korisliiga), s. 1987, 194 cm, 93 kg

La Bomban tehokkuus on laskenut siitä huikeasta tasosta, jolla se oli vielä muutama vuosi sitten. EM-kilpailu 2017 saattaa olla ensimmäinen kerta Suomen 2011 alkaneella arvoturnaussuoralla, kun Koivisto ei lopullisessa joukkueessa pelaa. Hänen tehtävänsä on heittää. Kaikki on kiinni siitä, onko jyvä kohdallaan tosipaikan tullen vai ei. Karsintavuonna 2012 hän osui 12 ottelussa kolmen pisteen heitoistaan 52.2%. Sille Koivistolle on aina käyttöä ilman lisäkysymyksiä.

 

Pyrkijöiden listalle en ole päästänyt esimerkiksi loistavasti nuorten maajoukkueessa pelannutta Anton Odabasia, sillä hän ei esiintynyt kuluvana vuonna kertaakaan miesten harjoituspeleissä. Myös Fiifi Aidoon uskon olevan erinomaisista edellytyksistään huolimatta vielä liian raaka hedelmä miesten koriin.

Mikäli joukkueeseen vielä ponnistaa joku kokonaan omien valintojeni ja viiden hengen kilpailijalistani ulkopuolelta, olen valmis tarjoamaan oluen Hartwall Arenalla ensimmäiselle, joka tulee sanomaan ”Mähän sanoin!” Sitä, että sanoiko oikeasti, ei tarvitse todistaa millään tavalla.

mo%cc%88rttinen_sudenhetki_5

Roope Ahonen, Joonas Cavén ja Matti Nuutinen ovat kaikki pelanneet vähintään yhdet arvokisat miesten maajoukkueessa. [kuva: Valtteri Mörttinen]

3 kommenttia artikkeliin ”Susijengi 2017 – aivan liian aikaisia ennustuksia

  1. Kiitän palautteestasi! Annan sen perusteella hieman jatkoperusteluja omille versioilleni.

   Susijengissä Salinilla ei ole tähän mennessä ollut merkittävää pallollista roolia, joten oletan, ettei sitä ole nytkään. Tottahan se on, että hän on kehittynyt lähivuosina pallonkäsittelijänä huomattavasti ja pelannut monissa seurajoukkueissa PG:n paikalla. En silti usko hänen siirtyvän maajoukkueessa kakkospaikalta mihinkään – edes tilapäisesti.

   Nuutinen = 3&D. Totta turiset! Vaikken asiaa näillä sanoilla manitsekaan, arvioni ei mielestäni ole ristiriidassa sen kanssa.

   Yritätkö sanoa, että Rannikko ei osaa heittää paikaltaan? Vai tarkoitatko, että kaikki ne tilanteet, joissa hän on tähän mennessä pelannut Susijengissä kakkospaikalla, ovat olleet jotenkin epäonnistuneita? Koen lievää hämmennystä, sillä mielestäni homma on ainakin PG Koponen, SG Rannikko -tandemilla toiminut varsin hyvin aiemmissa arvokisoissa.

   Voisit vähän avata luokittelujasi. On aina hyvinkin mahdollista, että olet havainnut jotain mitä minä en. En silti usko sinua edes hypoteettisessa keskustelussa, ellet argumentoi väitteiden tueksi.

   Tykkää

 1. Huffin kausi Le Portelissa ei ole mennyt ihan kaavailujen mukaan ja joukkueen isähahmo huutelee nykyisin lähinnä penkiltä. Short Forwardin puute näyttää ikävän ajankohtaiselta (Nuutinen pelaa hyvää kautta Ranskassa, mutta Pro B:ssä, riittääkö se joukkueen ykköseksi tolle paikalle?). Junnun esitykset Korisliigassa ovat ajoittain hienoja, mutta eivät systemaattisesti, ja muutama peli on tainnut jäädä keskenkin. Ei siis ole ihan kunnossa vielä – ehtiikö syksyksi? Onko meillä siis tarpeeksi kovaa sentteriäkään (on: edelleen Kotti?) vai uhratataanko Markkanen siihen kokopäivätoimisesti?

  Eli itsestäänselvästä avausviisikosta kolme lienee aidosti ilmeisiä. Ihmeitä pitänee tapahtua, että Huff tai Lee Jr. putoaa koko joukkueesta, mutta ovatko avauksessa lie toinen kysymys.

  Toisaalta on vaikea nähdä, että Wilson, Nuutinen tai Kotti syrjäytettäisiin joukkueesta ylipäänsä – ellei ikäviä yllätyksiä tapahdu.

  Tästä saan yhdeksän ”varmaa” peluria kisoihin (ilman loukkaantumisia tai totaalisia tasonlaskuja): Koponen, Wilson, Salin, Huff, Nuutinen, E. Murphy, Markkanen, Kotti, Lee Jr.

  Eli kolme paikkaa olisi jaossa?

  Jos Rannikko on kauden FIBA Champions Leaguen johtava pointti, terve ja halukas vetämään Susipaidan päälleen vielä kerran, Dettman tuskin kieltäytyy. Olisi hullu jos kieltäytyisi. Mutta tuossa on aika monta ”jos” -sanaa.

  Roope Ahosella on menossa jo toinen hyvä kausi Kreikan pääsarjassa. Roope on myös vahva kandidaatti joukkueeseen – ellei rooli ole väärä (tai esim. Koivisto marssi yli).

  Entä mahtuvatko A. Murphy & Madsen molemmat viimeisille paikoille? Olisiko syytä? A. Murphysta ei kesiverto koriksen seuraaja tiedä oikeastaan mitään paitsi joitakin statseja joistakin nuorten kisoista ja että NCAA menee ihan hyvin (ei järisyttävän loistavasti tai suvereenisti, mutta ihan hyvin). Entä kehittyykö Madsen riittävästi Tsekin sarjassa, tai saako riittävästi suoritusvarmuutta siellä?

  Nää tullee olemaan Dettmanin isoja valintoja: kaikki neljä ei mahdu joukkueeseen.

  Melkein näyttäisi tässä vaiheessa spekulointi muilla – kuten Cavénilla, Hopkinsilla, Lindbomilla, Nikkarisella, Kanervolla (tai Haanpäällä!) jne. – aika hankalalta.

  Hienoahan toki olisi, jos joku yllättäisi jostakin takavasemmalta ja nousisi parrasvaloihin – ja pelaisi huikean turnauksen Suomen paidassa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s