NBA:N ALL KILIPÄÄT TEAM

Koripallo

 

Kausi on potkaistu käyntiin ja sen myötä on aika ennustaa ennenaikaisesti vuoden kilipäät! Sekopäisimpien pelaajien löytäminen on tätä nykyään vaikeaa ja tähdistöviisikon löytämiseen menikin tovi aikaa, sillä ajat ovat muuttuneet. 2000-luvun alkupuoliskolla ei olisi ollut ongelmia kasata mentaalisesti epävakaiden starojen porukkaa – ehkä kuuluisimpana keissinä Gilbert Arenaksen kekseliäs tapa tuhota ura heiluttelemalla kuudestilaukeavia pukukopissa yhdessä Javaris Crittentonin kanssa pelivelkojen vuoksi.

 

Enempää vitkastelematta, esitelläänpäs 2016-17 kauden herkkähipiäsimmät NBA-pelaajat perustuen menneisyyteen ja nykypäivään.

 

Teksti: Tuukka Puonti, Mad Photoshop Skillz: Verkkoherra

 

 

PG Rajon Rondo

 

Alkuun pitää tehdä selväksi, että sekopäisyys ei todellakaan ole verrannollista pelitaitoihin. Rondo on hyvä esimerkki tästä: Kiistatta Boston Celticsissä pelatessaan liigan parhaimpia pelinrakentajia uskomattoman peliälyn ja taitojen ansiosta. Nämä ominaisuudet eivät taasen takaa vakainta kaveria.

 

Rajon Rondon uralle ei ole sattunut jäätävää kentän ulkopuolista sekoilua, mutta syöttämisen masteroinnin lisäksi Rondo on kehittänyt uskomattoman taidon tuhota valmentajiensa mielenterveyden tarvittaessa hyvin lyhyessä ajassa. Chicago Bulls paitaa päällä pitävän kiukkupussin yhteenotot ulottuvat aina yliopistajoille saakka. Jatkuvat mielenosoitukset johtivat Rondon penkittämiseen kuuden pelin ajaksi Kentuckyssa.

 

Isoon liigaan astuessaan hommat näyttivät sujuvan hyvin, ehkä suureksi kiitokseksi Bostonin jäätävän veteraanikaartin ansiosta. Mutta pinnan alla kupli. 2011 vuoden pudotuspeleissä Rondo penkitettiin Miamia vastaan pelatussa pelissä neljännen erän lopussa. Monet Celtics-fanit kritisoivat Doc Riversin päätöstä, mutta eivät ehkä tienneet taustoja. Nimittäin herkkähipiäinen Rondo oli saanut pari päivää aiemmin hieman kritiikkiä videohuoneessa ja päätti vastata kritiikkiin heittämällä vesipullon television ruudun läpi. Erinomainen vasta-argumentti!

 

Celticsin ”ison kolmen” vaihtaessa maisemaa ja joukkueen uudelleen rakentamisen myötä oli Rajoninkin aika löytää uusi koti ja uusi valmentaja uhrikseen. Sanottakoon vielä, että Doc Riversin lähdön syyksi on myös sanottu olevan suuri tyytymättömyys Rondon asenteeseen.

 

Itsepäinen kivipää joutui loppujen lopuksi pakkaamaan laukkunsa ja liikkumaan kohti Texasia. Dallas Mavericks otti Rondon vastaan puuttuvana osana menestykseen, vaan olivatpahan he väärässä. Puolikkaan kauden aikana Rondo onnistui ajamaan joukkueen tilanteen niin tulehtuneeksi, että siitä puhuttiin avoimesti mediassa. Parhaimpiin Dallas-hetkiin kuului mm. luovuttaminen kesken pelin ja viimeisenä niittinä valmentajalle avoimesti huutaminen aikalisällä, joka johti pelikieltoon joukkueen puolesta. Loppupäässä Rondo istui ”selkävamman” takia pudotuspeleissä ja valmentaja Rick Carlisle totesikin pelurin luultavasti pitävän Mavericks-paitaa päällä viimeisen kerran.

 

Celtics siirron jälkeen Rondo on hyppinyt joukkueesta toiseen pääasiassa asenneongelmansa takia. Valmiiksi maanis-depressiivinen Sacramento Kings sai yhden jääräpään lisää, kun Rajon tuli kaupunkiin. Kausi lähti mallikkaasti käyntiin, mutta Rondo veti selvästi yhden uransa alhaisimmista tempuista kesken pelin joulukuussa, kun hänet passitettiin suihkuun teknisen virheen ansiosta. Pelinrakentaja vastasi tähän passitukseen huutamalla tuomarille ”faggot”. Sakot ja pelikieltoahan siitä tuli. Kaiken kukkuraksi Rondo ei pyytänyt tosissaan sanomisiaan anteeksi, kunnes kyseinen tuomari viikkoa myöhemmin julkisesti kertoi kuuluvansa oikeasti seksuaalivähemmistöön.

 

Ongelmana Rondon kanssa on yhdistelmä valtavaa taitoa ja kykenemättömyyttä sosiaalisiin tilanteisiin. Niin valmentajat, kuin veteraanipelaajat ovat kokeneet tämän yrittäessään auttaa kyseistä pässiä. Rondo luultavammin kokee ohjaavat sanat kritiikkinä itseään kohtaan ja luulee pystyvänsä yksin parempaan. Heikko homma sinänsä, koska Rondo ei itse päätä peliminuuteistaan.

 

SG Tony Allen

 

The Grindfather aiheuttaa puhdasta housuihin paskomista pelkästään katseellaan. Allenin puuhat keskittyvät enemmänkin kentän ulkopuolelle kuin pelikentille. Toki Allen on onnistunut kuumentamaan tunteita kentilläkin. Tosin tilanteet ovat yleensä laantuneet, kun vastustajan pelaaja on tajunnut tilanteen aikana, kenen kanssa on tekemisissä.

 

Toisin kuin Rondo, Tony boy otti hommat haltuun heti! Alokasvuonna Bostonissa pelatessaan mies teloi polvensa ja kesäpuuhikseen päätti olla osallisena ammuskelussa. Tosin Allen ei ollut pyssyn takana, Tony on enemmän käytännön miehiä. Kyseisen ampumisvälikohtauksen lomassa Allen esitteli oikeaa jabiaan epäonnekkaalle vastapuolelle, murtaen miehen vasemman silmäkuopan. Hienostihan se meni.

 

Ura jatkui kuitenkin häsäten ja väsäten kentillä uusista vammoista huolimatta. Allen vakiinnutti paikkansa tehokkaana roolipelaajana ja nosti itsensä NBA:n yhdeksi eniten pelätyistä puolustajista, mm. Kobe Bryant on maininnut Allenin olleen yksi kinkkisimmistä vastapelureista.

 

Kuuden Boston Celtics -vuoden jälkeen oli kuitenkin aika vaihtaa maisemaa kohteena Memphis. Paikkakunta on mm. antanut nimen omalle rap-genrelleen, joka tuntuisi kuvastavan Allenia aika osuvasti. Eipä Memphisin pelityylikään mistään kevyimmästä päästä ole. Reipas tulokas tietysti tekee itsensä tutuiksi joukkuekavereilleen. Allenin tapauksessa tämä luonnollisesti merkitsi sitä, että omaa joukkuekaveria pitää vetää kerran kunnolla turpaan. Jep. OJ Mayo valitsi väärän tyypin korttipeleihin ja jätti velat maksamatta. Tämä kostautui lennolla peliin, kun NBA-pelaaja/velanperijä/helvetinkuumottavajätkä Tony Allen halusi velkansa takaisin.

 

Memphisin setä hämmentää varmasti soppaa tälläkin kaudella, kunhan palaa polvivammoiltaan takaisin kentälle. Oli kyse sitten vastustajista, omista joukkuekavereista tai satunnaisista ohikulkijoista.

 

SF Matt Barnes

 

Mies joka jakaa mielipiteet kahtia. Henkilökohtaisesti en löydä ärsyttävämmän näköistä ja oloista pelaajaa NBA:sta. Sacramenton pieni laitahyökkääjä näyttää puhtaasti nilkiltä.  Barnes lunasti itsensä liigaan Don Nelsonin nopeatempoisessa Golden State Warriorsissa erikoistuen kolmen pisteen heittoihin. Samalla hän vakinaisti itselleen huutelijan ja pään aukojan paikan. Jatkuvissa kahakoissa härnäävä liimaletti pelaa ärsyttävän hyvin asenteeseensa verrattuna.

 

Ollaan sitä ansioituneita kentän ulkopuolellakin. Vakavavimpana ja surullisimpina rikkeenä on vuoden 2010 pidätys, jonka syynä oli epäilys perheväkivallasta omaa vaimoaan kohtaan, joka luonnollisesti on todella tuomittava rikos.  Tasaisesti pössyttelevä Barnes on myös kerännyt itselleen parit pysäytykset poliisin toimesta.

 

Vuonna 2012 Barnes pidätettiin poliisien toimesta, koska pysäytettäessä selvisi että jätkän kortti on hyllyllä. Siitä riemastuneena Barnes sai ehkä yhden parhaimmista ideoistaan, poliisin uhkailun. Putkareissuhan siitä tuli. Ärripurri ei mahda mitään luonteelleen.

 

Ehkä tragikoomisin keissi herran uralla on viime vuodelta. Barnes erosi vaimostaan Gloria Govanista vuonna 2014 ja voisi luulla, että uudet kämpät on löydetty ja elämä jatkuu. VÄÄRIN. Kesällä pahapoika sai vihiä, että vaimonsa heilastelee nykyisen New York Knicksin valmentajan, Derek Fisherin kanssa. Ja vielä Barnesin entisessä asunnossa, huh huh. Sekoilulle omistautunut Barnes hyppäsi ratin taakse ja päätti määrätietoisesti ajaa harjoitusleiriltä 150 kilometrin, kyllä, 150 kilometrin matkan Los Angelesiin antaakseen Fisherille opetuksen.  Paikalle päästyään Barnes etsi käsiinsä entisen joukkuekaverinsa ja päätti antaa kateellisen ex-aviomiehen kädestä. Oma veikkaukseni on, että Matt Barnes + DeMarcus Cousins Sacramenton paidassa samaan aikaan tulee kuumentamaan tunteita useampaan otteeseen.

 

PF Zach Randolph

 

Huh, Memphis Grizzliesin tulevaisuus on lupaava, jos mitataan asiaa sekopäisyysasteikolla.  Z-Bo aloitti uransa 2000-luvun alussa lupaavasti Portland Trail Blazersin riveissä. Tuolloin kyseinen joukkue tosin tunnettiin paremmin nimellä Portland Jail Blazers. Oiva paikka aloittaa nuorelle laitapelurille. Joukkuekaverina oli mm. teknisten virheiden mestari ja yleinen rääväsuu Rasheed Wallace, joka on varmasti opettanut Randolphille tempun, jos toisen.

 

NBA:n yksi kuuluisimmista likaisen työn tekijöistä omaa rankan taustan jo ennen liigaan saapumista. Rankan lapsuuden aikana Randolph on esimerkiksi pidätetty pahoinpitelystä 15-vuotiaana ja ollut vangittuna 17-vuotiaana varastettujen aseiden hallussapidosta. NBA:han saapuessaan mies kerkesi olemaan vuoden liigassa, kunnes tapahtui uusi pidätys. Isot pojat ottivat nuoren miehen alun juhlimaan ja kalterit kilahtivat, kun koppalakit tajusivat että eihän tällä jätkällä ole Ameriikan maassa ikää juoda ilojuomia.

 

Ehkä legendaarisin tapaus Z-Bon sekoilu-uralla on vuodelta 2003, ja osoittaa vahvasti sen, että tämä jässikkä on ain’t nobody to fuck with -tyyppi. Trail Blazersien treeneissä kaksi yhtä epävakaata jantteria Ruben Patterson ja Qyntel Woods purkivat keskenään erimielisyyksiä satunnaisesta tilanteesta. Nuori Randolph näkee tilanteen ja ei tiedä mistä on kyse. Reaktio? Zach kävelee keskelle joukkuekavereita ja jysäyttää koukun Pattersonin nenukkiin. Siis, Randolph halusi vain mukaan tappeluun.

 

Blazersien aikana ja sen jälkeen Randolph on jaellut varmoja koukkuja peleissä pitkin liigaa, jos siltä on tuntunut. Kentälle käveltäessä on oletuksena, että pelataan lujaa ja viimeiseen tilanteeseen saakka, mutta henkilökohtaisesti himmaisin vähän meininkiä, jos näkisin Allen ja Randolph -combon vastassa. Koripallo voisi lajina vaihtua äkisti WWE tag-team tyyppiseksi kuritukseksi näiden jätkien käsissä.

 

C DeMarcus Cousins

 

BBBBBOOOOOGIIIEEEEEEEE!!!! Toivottavasti Boogie pysyy aina Boogiena. Ehkä kuumatunteisin pelaaja hetkeen. Känkkäränkkä on onnistunut mylläämään joukkuettaan jo pitkin järjestöä pelaajista valmentajiin. Sacramenton Kingsiä edustava nuori sentteri keräilee hikipanta vinossa teknisiä virheitä jatkuvalla syötöllä.

 

Teknisten virheiden lisäksi Boogie on erikoistunut esittämään turhautumistaan eri tyylein. Turhautuneet ilmeet, huutaminen ja hammassuojien viskominen yleisöön ovat vain osa lukuisista tavoista. 2012 vuonna Boogie mm. kävi uhkailemassa San Antonio Spursin kommentaattoria pelin jälkeen. Sentteri kuuli pelin jälkeen saaneensa kommentaattorilta kritiikkiä Tim Duncanin käsittelystä pelissä ja tästä hurjistuneena lampsi pukuhuoneesta ulos odottelemaan tv-persoonaa kentälle jotta voisi vaihtaa pari sanaa hänen kanssaan.

 

Kentällä Cousins on muutamaan kertaan näyttänyt nyrkkeilytaitojaan eri pelaajille. Vuonna 2014 tämän koki itsekin agitaattorina tunnettu Patrick Beverley. Boogie jysäytti Beverleyta vatsaan, kun pelityyli ei miellyttänyt. Turhautumisestaan tunnettu DeMarcus on myös kärhämöinyt omien joukkuekavereidensa kanssa. Epäonnistuneet kaudet ovat pistäneet pinnan kireälle ja tämä on johtanut kerran tai kaksi tilanteeseen, jossa joukkuekavereiden on pitänyt repiä pelaaja toisen joukkuekaverin kurkusta irti.

 

Lisäksi Kingsin päällystö on joutunut käskemään Cousinsin poistumaan joukkueen lentokoneesta jatkuvan kritisoinnin takia. Silloinen Sacramenton takamies Tyreke Evans joutui kuuntelemaan Cousinsin marmatusta korvat punaisina, kunnes mies häädettiin koneesta ja asetettiin joukkueen puolesta kolmen pelin pelikieltoon.

 

Kuumapää ei voi itselleen mitään. DeMarcus Cousins on uskomaton voima liigassa. Dominoiva hyökkäyspään hirmu, joka osaa myös puolustaa silloin kun huvittaa. Valtavan taidon omaava sentteri on oppinut hieman hallitsemaan tunteitaan vuosien varrella liigassa. Yhtenä näistä syistä on pidetty MM-kisoja Espanjassa, jolloin Boogie pelasi mm. Suomea vastaan. Turnausta pidettiin eräänlaisena aikuistumisriittinä pelurille. Silti tunteet purkautuvat pintaan ajoittain, mutta monille koripallon faneille se ei tunnu olevan ongelma. Osa Boogien imagoa on olla BOOOOGIEEEE!

 

6TH MAN Metta World Peace

 

Tämän joukkueen ehdoton entinen tähtipelaaja, nykyään sekoilun veteraani. Metta World-Peace, aiemmin Ron Artestina tunnettu herrasmies on aito kilipää. Artest on avoimesti myöntyt mm. juoneensa konjamiinia pelien puoliajoilla Chicagossa pelatessaan. Kuumakalle on kuitenkin aikanaan ollut kuuluisa liigan parhaimpina puolustajina ja tehokkaana hyökkäyspään pelaajana. Hän on myös ollut koko uransa ajan erittäin kuuluisa erityisen rajuista virheistä ja tappeluista.

 

Ehkä kuuluisin tapaus herran kikkailusta on vuoden 2004 marraskuulta. Urheiluhistorian suurimpia tappeluita, joka sai oman nimensä Malice At The Palace. Noin 46 sekuntia peliä jäljellä, Detroit Pistonsin sentteri Ben Wallace ajaa korille ja Ron Artest ottaa tapansa mukaan kovemman luokan virheen. Tästä tilanteesta syntyi naamanhierontaa ja tönimistä, joka kuitenkin oli rauhoittumaan päin, kun Ron-Ron lähti tilanteesta pois makaamaan kommentaattorien pöydälle. Loogista.

 

Tilanne kuitenkin lähti aivan käsistä, kun joku valopää katsomossa sai idean heittää ehkä liigan epävakainta pelaajaa pullolla, kun hän oli jo rauhoittumassa. Artest sai pullon rintakehäänsä ja silmänräpäyksessä hän ja toinen keisari, Stephen Jackson olivat yleisössä jakamassa snägäriheijareita. Lopputulema oli koko stadionin mittainen tappelu, jonka myötä jaettiin liigan historian isoimpia sakkoja ja pelikieltoja pelaajille. Tämän ansiosta myös pelien vartiointia on tiukennettu ja alkoholin myymistä rajoitettu peleissä.

 

Ei ole varmaan ihme, että pelikiellon lusittuaan Artest sai lähtöpassin Pacersien toimesta ja suuntana oli Sacramento Kings. Kings-aikoinaan Artest keräsi useat tekniset virheet ja pari perikieltoa epäurheilijamaisista virheistä, vaikka nämä vuodet olivatkin pelaajan kulta-aikaa kentillä. Artestin erikoisiin tempauksiin Sacramentossa kuului myös ensimmäisen kauden jälkeen halu lahjoittaa koko palkkansa seuralle takaisin, jotta joukkue voisi jatkaa Bonzi Wellsin sopimusta. Artest heitti lisäksi tapaukseen liittyen kevyen vitsin Wellsin suuntaan uhaten tappaa hänet, jos Bonzi ei allekirjoittaisi sopimusta. Vitsi, vitsi… Hehhhehhh…

 

Kentällä tapahtuneiden kommelluksien kaveriksi World Peace on kautta peliuransa viihdyttänyt ja kuumottanut lehdistöä erikoisin tavoin. Lakersissa mestaruuden saatuaan hän kiitti psykiatriaan pressitilaisuudessa, on myös vuodatettu rakkautta Plutoa kohtaan ja harmiteltu sitä, että Pluto ei enää ole planeetta. Nimikin on vaihdettu.

 

Ehkä kuumottavin tapaus sattui, kun Artest kasuaalisti kertoi toimittajille tarinan nuoruudestaan. Tarinan mukaan hän oli pelaamassa kotikulmillaan Queensissa katukorista, kun pelin hävinnyt osapuoli oli suuttunut ja repinyt satunnaisesta pöydästä jalan irti ja lyönyt sen vastustajan pelaajan rintakehästä läpi. Artest oli seurannut tilannetta sivusta. Kukaan täysijärkinen ihminen ei kerro tämän tyyppistä tarinaa vakaalla ja rauhallisella äänensävyllä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s