Lauri Markkasen lupaus

Koripallo

Suomen kaikkien aikojen koripalloilijan titteliä koskevat pohdinnat ja väittelyt päästään pian jättämään ainakin hetkeksi rauhaan. Kysymykseen siitä, kenelle nimike kuuluu, on niin ilmiselvä vastaus, että ylipäätään aiheen esille ottaminenkin on jatkossa turhaa.

Teksti: Valtteri Mörttinen, kuvat: Chris Hook, Stan Liu, Valtteri Mörttinen

Kuva: Chris Hook, Arizona Athletics

 

Riippumatta siitä, mitkä ovat Petteri Koposen tulevat ansiot Euroliigassa ja pelaako hän vielä joskus NBA:ssa, tai siitä, osaako suomalaisyleisö arvostaa Hanno Möttölän saavutuksia NCAA-finalistina tarpeeksi, Suomen kaikkien aikojen koripalloilijan arvomerkki kuuluu muualle. Jopa viimeiset Kanni Kulosen tai Kari-Pekka Klingan nimeen vannovat kaihoilijat joutuvat taipumaan tilanteen edessä.

Lauri Markkanen, 19, on seitsemän jalkaa pitkä, mutta yhtä nopea kuin monet päätä lyhyemmät. Hän on korinaluspelaaja, joka käsittelee palloa kuin takamies. Hänellä on edellytykset kehittyä big maniksi, joka heittää kuin Dirk Nowitzki, syöttää kuin Arvydas Sabonis, torjuu kuin Hakeem Olajuwon ja menee levypalloihin kuin Moses Malone. Kaikissa kategorioissa hän on kehityksessä jo pitkällä.

Yhdysvaltain yliopistosarjassa Markkasen on näytettävä, mihin hän kykenee, ja jatkettava raskasta työtä. Vain siten hän voi kehittyä valmiiksi pelaajaksi ja maailman luokan ammattilaiseksi. Joskus ylisanat ja odotukset voivat silti tehdä karhunpalveluksen nuorelle lupaukselle, kun paineet kasvavat jokaisen ihailevan huokauksen ja toiveen myötä.

”Eivät ne sinänsä paineita aiheuta”, Markkanen vakuutti kuitenkin elokuussa juuri ennen muuttoaan Yhdysvaltoihin, ”pitää antaa parastaan. Nautin siitä.”

 


 

Kuva: Chris Hook, Arizona Athletics

Lauri Markkasen viime perjantai

Perjantai-iltana 14. lokakuuta paikallista aikaa Arizonan yliopiston koripallojoukkue järjesti kautensa avajaisiksi perinteisen Red­–Blue Gamen. Red–Bluessa joukkue pelaa punaisiin ja sinisiin pelipaitoihin jaettuna harjoitusottelun omiensa kesken sekä kisailee periamerikkalaiseen tapaan hienoimmista donkeista.

Tapahtuma oli Markkaselle ensimmäinen julkinen esiintyminen Arizona Wildcatsin riveissä. Hän edusti sinistä joukkuetta hyvin 14 pisteellä ja seitsemällä levypallolla, muttei päässyt nauttimaan ottelun voitosta. Punaisten puolella kokeneemmat opiskelijat Allonzo Trier ja Dušan Ristić ottivat nimiinsä kumpikin 16 pistettä ja johtivat joukkueensa voittoon numeroin 53–49. Pienen näköiset luvut eivät johdu ainoastaan yliopistokoripallon temposta, joka tunnetaan NBA:han nähden hitaana, vaan myös siitä, että Red–Bluessa pelattiin vain 24 minuutin ottelu.

Donkkikisassa Markkanen pääsi kilpailemaan myös, mutta voiton otti Rawle Alkins. Kun pelaajalla on mittaa yli 210 senttimetriä, hänen on erittäin vaikeaa saada donkkaaminen näyttämään yhtä vaikuttavalta kuin lyhyemmillä ponnistajilla. Noin 193-senttisen Alkinsin hyppy valmentaja Sean Millerin yli sai ymmärrettävästi innostuneimman vastaanoton tuomaristolta.

 


 

Lauri Markkasen Wildcats

Alkavalla kaudella Markkasen kanssa Wildcatsin avauskenttää miehittävät todennäköisesti suurimman osan ajasta ainakin Red–Bluessa pidemmän korren vetäneet Trier ja Ristić.

Trier on toista vuottaan pelaava heittävä takamies, joka päätti huhtikuussa sitoutua jatkamaan yliopistopelejä mieluummin kuin yrittämään ammattilaisuralle. Hän on niin Scout Median kuin ESPN:nkin mukaan viiden tähden kandidaatti ja edustanut Yhdysvaltoja muun muassa U19-maailmanmestaruuskisoissa. Mainittakoon erikseen vielä, että Yhdysvallat voitti kultaa.

Trier vaikuttaa taitojensa puolesta loistavalta aisaparilta Markkaselle, sillä jokainen hyvä korinaluspelaaja tarvitsee käsipuoleensa hyvän takamiehen. Trierin käsitellessä palloa erittäin paljon Markkasen on omaksuttava rooli, jossa hän hyödyntää levypallot sekä takakentältä hänelle tulevat syötöt.

”Siellä tulee olemaan todella kovia jätkiä koko ajan rinnalla, joten itselläni pallollista roolia tuskin pahemmin on”, Markkanen kertoo, ”täytyy käyttää ne paikat, jotka tulevat.”

Ristić sen sijaan on jo kolmatta vuottaan Arizonassa aloittava serbialainen sentteri. Varsin vaatimattoman tulokaskautensa jälkeen hän on nostanut tasoaan hiljalleen ja ainakin perjantain perusteella vaikuttaa nyt täysin käyttökelpoiselta köriläältä vitospaikalle. Markkanen on Suomessa sekä poikien että miesten maajoukkueissa viettänyt paljon peliaikaa sentterinä itse, mutta Wildcatsissa hänen tehtävänsä on hänen bravuuripaikallaan isona laitahyökkääjänä. Juuri siksi Ristićin läsnäolo ja kehitys ovat tervetulleita asioita.

 


 

Lauri Markkasen NBA

Kuva: Stan Liu, Arizona Athletics

Oletusarvo on, ettei Markkanen vietä Arizonassa yhtä kautta enempää. Tämä on siis oletusarvo toimittajalle ja yleisölle. Pelaaja itse suhtautuu asiaan tyynemmin.

”Vaikuttaahan siihen kaikki. Kuinka hyvin pysyy ehjänä, kuinka hyvin pystyy treenaamaan ja kuinka hyvin pysyy koossa pääkoppa”, Markkanen kertoo kysyttäessä, mitä hän itse ajattelee median one and done -hehkutuksesta. Hän tietää hyvin, että tavoitellessaan pääsyä ammattilaisuralle NCAA:n kautta pelaajan täytyy pysyä fyysisesti terveen lisäksi myös motivoituneena.

”Eikä siinä tule olemaan kyllä ongelmaa. Niin uskomattomat olosuhteet ja kilpailu vallitsevat koko ajan”, hän toteaa.

Ainoastaan todellinen menestys voi avata yliopistopelaajalle portin dollariparatiisiin, ja Arizonan valmentajat ovat asettaneet Markkaselle tapojen mukaisesti selkeitä tavoitteita:

”On mietitty, pystynkö puolustamaan sekä isoja että pieniä pelaajia. Sen lisäksi levypallopelaamisesta on tullut palautetta.”

Levypallopelaamisen mies on saanut Suomen maajoukkueessa – niin nuorissa kuin aikuisissakin – näyttämään suorastaan helpolta. Tuntuu käsittämättömältä, että se voisi olla kehittämistä vaativa osa-alue, mutta maailman rankimmilla areenoilla asiat punnitaan eri vaaoilla.

”Onhan siinä tekniikkapuolellakin hiomista, mutta enemmän kyse on siitä, että oikeasti vain menee tosissaan pallon perään”, hän selittää.

 


 

Lauri Markkasen Susijengi

NCAA:n ja NBA:n lisäksi Markkasella on yksi äärimmäisen tärkeä kenttä valloitettavanaan. Jos suomalainen yleisö erityisesti jotain tältä lupaukselta odottaa, niin ainakin tehoa alati kehittyvään miesten maajoukkueeseen.

Markkanen saa maajoukkueessa vastuuta huomattavasti laajemmalla skaalalla kuin Amerikan kentillä. Susijengi kaipaa vahvuuteensa tähteä ottamaan ratkaisevissa tilanteissa painoa Petteri Koposen hartioilta, ja monipuolinen korinaluspelaaja on tähän oiva ratkaisu. Suomella on riveissään monta erittäin lahjakasta roolipelaajaa: three and dee -hirmu Sasu Salin, ketterä stretch four Erik Murphy, vanha ja viisas linkkuveitsi Shawn Huff, kyltymätön likaisen työn tekijä Matti Nuutinen ja vaikka kuinka monta muuta arvokasta solmua. Pakka huutaa silti toista jokerikorttia, jonka voi lähettää tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Nykyiseenkin asioiden tilaan on vaadittu pitkä ja raskas työ. Kymmenisen vuotta sitten Suomella ei ollut koripallossa oikein mitään, millä ylpeillä. Sittemmin päävalmentaja Henrik Dettmann on käyttänyt luovuutta ja panostanut pelitaktiikoissa aggressiivisuuteen ja ennakoimattomuuteen, ja usein pelityylillä on onnistuttu paikkaamaan fyysisiin valmiuksiin liittyviä vajeita. Nyt tarjolla olevat kokoonpanot ovat vaikuttavia jo paperillakin.

Suden poluksi nimetty valmennusmenetelmä, jota Suomen nuorisomaajoukkueissa hyödynnetään, on luonut ennennäkemättömät puitteet menestykselle. Nuoria kehitetään maajoukkueessa alusta alkaen yhtenäiseen pelitapaan, ja tulokset näkyvät laadukkaassa pelaaja-aineksessa. Tässä järjestelmässä on Markkasen lisäksi kehitetty muitakin kovia tulokkaita. Vielä hetki sitten vimmatusti juoksevat ja palloa alaspäin lyövät atleetit olivat Suomen joukkueessa vieras näky.

Kuva: Valtteri Mörttinen


 

Lauri Markkasen Märsky

Seurajoukkuepiireissäkin on alettu katsoa kotimaista Korisliigaa pidemmälle. Antti Koskelaisen ja Hanno Möttölän valmentama Mäkelänrinteen lukiojoukkue HBA-Märsky peluuttaa opiskelijoitaan miesten I-divisioona A:ssa, ja toiminnalla tähdätään lähtökohtaisesti lähettämään pelaajat NCAA:han. Tähtäimet on kohdistettu näin, sillä yliopistoissa koulittujen kokelaiden uranäkymät ovat kaikista kirkkaimmat.

HBA-Märskyssä Markkanenkin on koulutettu. Hänen koripallopolkunsa alkoi juniorina Jyväskylästä ja kulki Mäkelänrinteen kautta Arizonaan. Suden polun ja Märskyn yhteisvaikutuksille Markkanen on täydellinen mainos. Yksikään suomalainen koripalloilija ei ole ollut 19-vuotiaana näin kokonaisvaltainen lahjakkuus.

Markkasen vanavedessä näillä eväillä kasvatetaan nyt lisää pelimiehiä, jotka takaavat Suomen olevan vakavasti otettava koripallomaa kauas tulevaisuuteen. Seuraavasta Mäkelänrinteen valmistumiserästä lähetetään mies Oklahomaan. Hän on nimeltään Hannes Pöllä, ja hänen seikkailuistaan kerrotaan tarkemmin sarjan seuraavassa numerossa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Lauri Markkasen lupaus

  1. Trevor Ariza on ”3 & D”, samoin DeMarre Carroll. Sasu Salinin kehittynyt pallonkäsittely ja pick & roll-pelaaminen tekevät hänestä jotain aivan muuta. Skooraava takamies vastaa paremmin nykyisen Sasu Salin 2.0:n roolia niin seurajoukkueessa kuin Susijengissä. Tarkkana siellä, nyt oli hermo pettänyt kirjoittajalta. Tosin tähän samaan johtopäätökseen päätyi vielä viime EM-kisoissa muuan Pieti Poikola, joten eihän se ny mikään kauhea moka ollu. 😉

    Muilta osin aivan mainio teksti ja todella viihdyttävä blogi kaiken kaikkiaan, kiitos teille kun pidätte tätä hengissä Hipon jalanjäljissä!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s