ISAIAH RIDER: ELÄMÄNTAITEILIJA, VIRTUOOSI, OMAN TIENSÄ KULKIJA

Ei kategoriaa

The East Bay Funk Dunk! 22 pidätystä ja yksi sormus. Isaiah ”J.R.” Riderin ura oli hieman mutkikas, mutta ei loppujen lopuksi harvinainen esimerkki siitä, miten väärät valinnat johtavat pohjalle. Vaikka taitoa olisi.

 

Teksti: Tuukka Puonti, Kuva: http://www.rantsports.com

 

Vuonna 1993 Minnesota Timberwolves omisti varauslistasta viidennen paikan ja päätti käyttää sen lievästi sanottuna epävakaaseen, mutta varsin atleettiseen Isaiah ”J.R.” Rideriin. Olihan mies sentään paukutellut melkein 30 pisteen keskiarvoa yliopistossa UNLV Runnin’ Rebelsin run and gun -hyökkäyksessä.

 

Plussia ja miinuksia yhdisteltiin Timbewolvesin toimistolla ja Riderin taidot koettiin suuremmiksi plussiksi. Pitkähköön miinuslistaan kuuluivat lukuisat ongelmat, joita Rider oli kerännyt mm. yliopiston sääntöjen rikkomisesta – kerrotaan, että Rider oli maksanut opiskelijatoverilleen, jotta tämä suorittaisi tentin hänen puolestaan – ja poliisin kanssa ongelmiin joutumisesta varsin nuoresta iästään huolimatta.

 

Vaikka vaikeampaa asennetta löytyikin, alku NBA:n kirkkaissa valoissa Tom Gugliottan, Chuck ”Rifleman” Personin ja Christian Laettnerin rinnalla näytti starttaavan hyvin, vaikka Timberwolves kynsikin NBA:n pohjamudissa.

 

Rider uhosi varaustilaisuudessa voittavansa Slam Dunk -mestaruuden, jos hän kisaan osallistuu, ja niin hän myös teki. Voitto tuli kuuluisalla ”East Bay Funk Dunk” -nimisellä donkilla, joka oli sinänsä klassinen jalkojen välistä donkki, mutta helmikuussa 1994 vielä ennennäkemätön ilmiö – jonka Isaiah muuten väittää keksineensä.

 

Lisäksi Riderille jäi alokaskaudeltaan taskuun maininta NBA:n tulokkaiden tähdistöviisikossa. 19,6 pistettä ottelua kohden oli enemmän kuin kelpo saavutus.

 

Sillä välin, kun Anfernee ”Penny” Hardaway aiheutti kauhua Shaquille O’Nealin kanssa itäisessä konferenssissa, päätti Isaiah ilmaista mieltään. Uran korkein pistekeskiarvo NBA:ssa ei riittänyt lepyttelemään Minnesotan johtoa, vaan jatkuvat riidat valmentaja Bill Blairin kanssa ja minnesotalaisen urheilubaarin naispuolisen johtajan pahoinpitely johtivat Riderin hyllyttämiseen hänen toisen kautensa joulukuussa. Vuodelta 1994 Riderin taskuun jäi yksi liigan historian uskomattomimmista koreista ja yksi, noh… vähemmän unohtumaton musiikkijulkaisu.

 

Ok, kaikki yhdessä: FUNK IN THE TRUNK! FUNK IN THE TRUNK! FUNK IN THE TRUNK!

 

Kaudella 1995/96 nujakat valmennusjohdon kanssa jatkuivat. Ongelmatapaus jäi kiinni kannabiksen ja varastetun kännykän hallussapidosta ja joutui putkaan osallistuttuaan laittomaan uhkapeliin Oaklandissa. Minnesotan kattila kiehui yli ja Rider sai lähtöpassit Portlandiin.

 

Riderin tähti näytti lähtevän toden teolla nousuun Trailblazersissa, sillä Rider johti joukkuetta 19,7 pisteen keskiarvolla. Koira ei kuitenkaan päässyt karvoistaan: jälleen uuden huumausainerikoksen kylkeen Riderille lätkäistiin kolmen matsin pelikielto, koska hän oli päättänyt sylkäistä kentän laidalla istunutta katsojaa naamaan.

 

Ehkä lieventävä asianhaara oli se, että Riderin ajan Trailblazers tunnettiin muutenkin lempinimellä ”Jailblazers”. Uncle Cliff Robinson tunnettiin höpöheinän käyttäjänä, Damon Stoudamire yritti salakuljettaa sativaansa foliossa lentokoneeseen, Arvidas Saboniksen kerrottiin kumonneen pullollisen vodkaa ennen jokaista matsia. Rasheed Wallace rikkoi NBA:n ennätyksen teknisissä virheissä, Ruben Patterson oli muuten vaan kilipää.

 

Kun Arvidas Saboniksen vaimo jäi kiinni rattijuopumuksesta, media innostui: jumalauta, pelaajien vaimotkaan eivät välty oikeustoimilta!

Portland Trailblazersin Rider-kokeilu päättyi vuonna 1999 ja Atlanta Hawks tarjosi Steve Smithin Oregoniin vaihdossa Rideriin. Vaihto toteutui ja matka jatkui yöjunalla Georgiaan. Rider kannatteli joukkuetta korinteollaan, mutta Hawksin edellisen kauden itäisen konferenssin neljäs sija vaihtui Riderin saavuttua 28 voiton kauteen.

 

Eikä kukaan varmaan ylläty, jos mainitaan, että Rider oli yhtenään poissa harjoituksista, kiisteli yhtenään johtoportaan ja valmentaja Lenny Wilkensin kanssa ja joutui maksamaan 200 000 dollarin sakot kieltäydyttyään osallistumasta NBA:n määräämään huumevierotukseen. Kaveri ei kuitenkaan ollut tehnyt mitään sen vakavampaa kuin valmistautunut vierasmatsiin Orlando Magicia vastaan päristämällä bongia hotellihuoneessaan.

 

Maaliskuussa 2000 Rider sai pelikieltoa myöhästyttyään pelistä Detroit Pistonsia vastaan. Välikohtauksen jälkeen hän vaati Hawksia vapauttamaan hänet sopimuksestaan. Voisi kuvitella tilanteen olleen helpotus molemmille osapuolille.

 

Kaiken tämän jälkeen Rider sai kuitenkin vielä yhden mahdollisuuden Los Angeles Lakersin parissa. Ilmeisesti Phil ”Zen Master” Jacksonin uskottiin saavan Rider kuriin, olihan hän aikoinaan jopa taltuttanut itsensä Dennis Rodmanin. Ja näin kävikin. Rider ei enää ollut ”loose cannon”: keskiarvot laskivat ja mies pysytteli pois otsikoista, vaikka ei aina muistanut viritellä herätyskelloaan soimaan tarpeeksi ajoissa aamuharjoituspäivinä.

 

Ilmeisesti pienetkin rikkeet kasautuivat taakaksi Jacksonin ja Riderin välille. Tämä johti Riderin peliajan vähenemiseen, eikä Rider enää kuulunut Lakersin pudotuspelirotaatioon. Joka tapauksessa lopputulos oli se, että J.R. Rider koko runkosarjan Lakersin keltaviolettipaidassa pelanneena pelaajana palkittiin mestaruussormuksella syyskauden 2001 alkajaisiksi.

 

Rider ilmaisi halunsa palata Lakersiin, mutta Shaquille O’Nealin, Phil Jacksonin ja Kobe Bryantin triumviraattiin ei kaivattu Riderin kaltaista villiä korttia. Niinpä Rider piipahti Denver Nuggetsissa päättämässä NBA-uransa vähin äänin ja kietaisi hommat pakettiin.

 

Kotimannuillaan Oaklandissa asuva Rider on tänä päivänä 45-vuotias ja pyörittää omaa hyväntekeväisyysorganisaatiotaan, Sky Rider Foundationia, joka auttaa köyhien perheiden lapsia mm. hankkimalla heille urheiluvarusteita. Mutta J.R. ei olisi J.R., jollei hän tasaisin väliajoin testailisi esivallan kärsivällisyyttä.

 

Saa nähdä, valmistuuko Riderin elämästä kertova My Testimony -dokumentti milloinkaan. Sillä jos valmistuu, tiedossa on saletisti messiaaninen sankaritarina yhdestä aikamme unohdetuista heeroksista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s