NCAA-finaalin ennakko – Duke vs. Wisconsin – joukkueet kohtaavat uusinnassa

Koripallo

Teksti: Atte Sukki

NCAA-kausi huipentuu Duken ja Wisconsinin väliseen NCAA-finaaliin, joka pelataan maanantain ja tiistain vastaisena yönä. Kyseessä on Wisconsin-yliopiston ensimmäinen finaalipeli sitten vuoden 1941, kun taas Duken valmentaja Krzyzewskillä on mahdollisuus valmentaa koulunsa jo viidenteen mestaruuteen, vahvistaen kakkossijaansa kaikkien aikojen tilastossa UCLA:n John Woodenin (10 mestaruutta) perässä.

Vaikka Wisconsin ei voittanut Dukea joukkueiden aiemmassa kohtaamisessa kauden aikana (70-80 -tappio kotona joulukuussa 2014), tulee joukkue loppuotteluun jopa hienoisena ennakkosuosikkina piestyään Kentuckyn vakuuttavasti välierässä.

Kentuckyn yliopiston uskomaton kausi (38 voittoa – 1 tappio) sai päätöksensä Wisconsinin voittaessa levypallot 34-22 tässä NCAA-sarjan pisimpiin kuuluvien joukkueiden kohtaamisessa. Wisconsinin saavutusta levypallotaistelussa alleviivaa Kentuckyn aloitusviisikon keskipituusylivoima, sillä keskipituus on viisikolla peräti 206 senttimetriä – edes NBA:sta ei löydy näin pitkää aloitusviisikkoa, vain Utah Jazz on kertaalleen kaudella aloittanut pidemmällä viisikolla. Silti Wisconsin kävi ottelussa hakemassa 12 hyökkäyslevypalloa.

Kun otetaan huomioon finaalivastustajien edellinen keskinäinen kohtaaminen, avaintekijät finaalia ajatellen ovat Wisconsinin puolustukseen tehdyt muutokset Duken heittopelin neutralisoimisessa, Wisconsinin levypalloylivoima, nelospaikan Sam Dekker vs. Justise Winslow –taistelupari, Duken kyky puolustaa Frank Kaminskyä ja Sam Dekkeriä aina kolmen pisteen viivalle asti sekä Duken pelinrakentaja Tyus Jonesin pelihuumori.

Duke-Wisconsin 3.12.2014. Kuva: Herald Sun,  AP Photo/Andy Manis

Duke-Wisconsin 3.12.2014. Wisconsinin tähtisentteri Frank Kaminsky (44) Duken Tyus Jones’n (5) ja Justise Winslow’n (12) puristuksessa. Kuva: Herald Sun, AP Photo/Andy Manis

Edellisessä kohtaamisessa Duke heitti pelitilanneheitot 65%:n tarkkuudella joten Wisconsin uudelleenjärjestänee puolustuksensa finaaliin. Joukkueen voittomahdollisuus nousee huomattavasti, mikäli Duke heittää tällä kertaa pelitilanneheitot tavanomaisesti (kauden keskiarvo 50%). Mikäli valmentaja Bo Ryan saa installoitua tarpeelliset muutokset puolustukseen ja hänen pelaajansa toteuttavat pelisuunnitelmaa, on heillä valmis menestysresepti yhdistettynä Wisconsinin levypalloylivoimaan ja kaukoheittovoimaan.

Erityinen mielenkiinto on nelospaikan pelaajissa sillä sekä Sam Dekker (WIS) että Justise Winslow (DUKE) ovat ottaneet loppukauden aikana huimat harppaukset edesottamuksissaan. Molemmat ovat olleet varsinaisia ratkaisupelaajia joukkueilleen ja tätä tekijää on mahdoton olla alleviivaamatta liikaa ratkaisupeleissä. Dekker heitti 27 pistettä Arizonaa vastaan puolivälierässä (5/5 kolmoset toisella puoliajalla) sekä 16 pistettä välierässä Kentuckya vastaan, mukaanlukien Kentuckyn selän katkaisseen kolmosen kun peliaikaa oli vain 1.44 jäljellä.

Sam Dekker vie välierässä pienemmän Trevon Bookerin korin alle Kentucky:a vastaan. Kuva: Time.com / Robin Alam

Wisconsinin Sam Dekker vie pienemmän Devin Bookerin korin alle Kentuckya vastaan välierässä. Kuva: Time.com / Robin Alam

Välierässä Dekker käytti 206 cm:n pituusylivoimaansa useasti hyväkseen pienempää puolustajaansa, Devin Bookeria, vastaan vieden tämän korille. Booker on saman pituinen kuin tuleva vastustaja Duken Justise Winslow, 198 cm. On mielenkiintoista seurata pystyykö hän käyttämään pituusylivoimaansa voimakkaampaa ja atleettisempaa Winslowia vastaan. Winslow on hyvä puolustaja ja vahva levypalloissa, mutta Sam Dekker tarjoaa tällä kertaa todella ison haasteen.

Justise Winslow’n pelipaikkavaihdos kolmospaikalta nelospaikalle on ollut yksi tärkeimmistä asioista Dukelle kauden aikana, sillä heittäjä Matt Jonesin miehitettyä kolmospaikan, on avausviisikossa yksi atleettinen laituri ja kolmostykki lisää. Winslow taas on vahvana pelaajana NCAA-tasolla tarpeeksi iso puolustaakseen nelospaikkaa. Winslow on vastannut huutoon johtaen joukkuettaan levypalloissa selvästi loppukauden aikana ja hän luo vahvana korilleajajana virhevaikeuksia vastustajan isoille miehille. Valmentaja Krzyzewski peluutti alkukaudesta Amile Jeffersonia nelospaikalla ja Winslowia hänelle luonnollisella kolmospaikalla, mutta vaihtoi Winslowin kuitenkin nelospaikalle saaden Matt Jonesin lisäämän kaukoheittotaidon myötä hyökkäyksen, joka nyt venyttää vastustajan puolustusta kolmosviivalle ja kulmiin asti, antaen lopulta Winslowille ja takamiehille enemmän tilaa korilleajoihin. Winslowin nousu ratkaisevaksi pelaajaksi on vienyt Duken finaaliin asti.

Justise Winslow, Duke. Kuva: Jim O / Upsidemotor.com

Justise Winslow, Duke. Kuva: Jim O / Upsidemotor.com

Yksi ratkaiseva pelaaja saattaa riittää johdattamaan joukkueen mestaruuteen. Dukella on pelaaja joka on usein noussut kauden suurissa peleissä ratkaisuhahmoksi ja hän sattuu olemaan joukkueen pelinrakentaja. Ensimmäistä vuottaan pelaava PG Tyus Jones räjähti edellisessä kohtaamisessa Wisconsinia vastaan 22 pisteen, 6 levypallon ja 4 syötön iltaan (7/11 pelitilanneheitot) ja hänen puolustamisessaan Wisconsinin tuleekin olla erityisen tarkkana finaalissa. Syytä olisi, sillä Tyus Jones on pelannut huikeat pelit silloin vielä korkeammalle rankattua Wisconsinia vastaan (Wisconsin oli rankattu valtakunnassa toiseksi ennen Duke-tappiota, Duke neljänneksi) sekä North Carolina-voitoissa.  Välillä Tyus antaa muiden loistaa, eivätkä hänen koko kauden aikaiset tilastonsa ole päätähuimaavia, mutta tärkeissä otteluissa hän on näyttänyt kyntensä jo useasti.

Tyus Jones muodostaa tähtitakamieskaksikon joukkueen henkisen johtajan, seniori Quinn Cookin kanssa. Kyseisiä herroja ei voi rikkoa pelin ratkaisuhetkillä sillä molemmat heittävät vapaaheitot 89-prosentin tarkkuudella sisään. Jos Wisconsin on takaa-ajoasemassa pelin loppuhetkillä on heidän erittäin vaikea rikkoa ja toivoa Duken ohiheittoja sillä takamiehet ovat lähes automaattisia vapariviivalta, turvaten johtoa.

Ennakoimme jo että Wisconsinin sentteri Frank Kaminsky voittanee Vuoden Pelaaja -palkinnon ennen Duken sentteri Jahlil Okaforia, mutta lopullinen voittaja kaksikosta saadaan selville finaalin lopputuloksella. Wisconsin ei voi päästää Justise Winslowia ajamaan puolustuksen keskelle ja heidän on ylläpidettävä levypalloylivoimansa. Wisconsin tulee pelaamaan Okaforia vastaan 1-vs-1 low-postissa sillä Duken kaukoheittovoima on niin pelottava että tuplapuolustus korin alle saattaa naulata Wisconsinin omaan arkkuunsa, antaen Dukelle mahdollisuuden karkumatkalle vapaiden kolmenpisteenheittojen muodossa. Mikäli Okafor pääsee pelaamaan 1 vs 1, tarvitaan Wisconsinin näkökulmasta tehokasta apupuolustusta heikolta puolelta ja varsinkin Sam Dekkeriltä. Kaminskyn ja Dekkerin kolmosheittouhka tulee vetämään Duken Okaforin ja Winslow’n pois korin alta ja samalla pois puolustuslevypalloista. Näin Wisconsinin saattaa pystyä käyttämään hyökkäyslevypalloetua lyhyempää Dukea vastaan.

Poissaolevat pelaajat tuovat lisämausteensa otteluun, sillä Dukelta puuttuu tällä kertaa kokoonpanosta Rasheed Sulaimon joka heitettiin pois joukkueesta kauden aikana. Hän teki 14 pistettä Wisconsinia vastaan aikaisemmassa kohtaamisessa. Wisconsinin aloittava takamies Traevon Jackson on vasta palannut kentille loukkaantumisen jälkeen ja ei ole ollut läheskään samassa kunnossa kuin edellisessä kohtaamisessa jolloin heiti 25 pistettä Dukea vastaan.

Wisconsinia vastassa on Duken (34 voittoa – 4 tappiota) valtakunnallisesti neljänneksi paras hyökkäys (kaudella 80 pistettä per peli) ja kolmanneksi paras heittopeli sekä puolustus, joka on pitänyt NCAA-turnauksessa vastustajat keskiarvoltaan 55 pisteessä per. peli. Wisconsin (36-3) on joutunut pelaamaan tiukemmilla marginaaleilla, mutta löytänyt aina keinon voittaa. Mikäli virhevaikeuksia ei synny alussa, kumpi tahansa joukkue on kaukoheitoissa onnistuessaan erittäin vahvoilla, sillä sisäpeli on joukkueiden välillä tasavertaista. Mikäli mietitään X-faktoria, on pakko nostaa Justise Winslow’n merkitys esiin. Winslow saattaa härkämäisellä pelitavallaan tuoda vastustajille virhevaikeuksia ajojen päätteeksi ja näin luoda Dukelle ylivoiman korin alla. Molemmat joukkueet ovat muuttuneet ensimmäisen kohtaamisensa jälkeen, eikä ole järkevää vetää johtopäätöstä edellisestä pelistä finaalia ajatellen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s