Kentuckyn yliopisto jatkaa tappiotonta marssiaan kohti NCAA-mestaruutta – ensimmäinen tappioton kausi sitten vuoden 1976?

Koripallo
University of Kentucky. Kuva: International Business Times / Reuters

University of Kentucky. Kuva: International Business Times / Reuters

Teksti: Atte Sukki

NCAA- yliopistokoripallon mestaruusturnaus on käynnissä ja suurin mielenkiinto kohdistuu Kentuckyn yliopistoon joka pyrkii yltämään mestaruuteen asti tappiottomalla kaudella. Tappioton kausi olisi ensimmäinen sitten vuoden 1976 jolloin Indianan yliopisto Bob Knightin valmentamana voitti mestaruuden 32-0 recordilla. Kentucky on tällä hetkellä recordilla 36-0, edennyt jo neljännelle kierrokselle NCAA-turnauksessa ja NBA-piireissä puhutaan voisiko Kentucky haastaa huonoimmat NBA-joukkueet – varsinkin Philadelphia 76ers on joutunut vertailun uhriksi.

Calipari2

Valmentaja Calipari. Kuva: Kentuckysportsradio.com

Miksi Kentucky on niin ylivoimainen? Valmentaja John Caliparilla on käytössään yhdeksän pelaajaa jotka ovat kaikki olleet McDonalds All American –pelaajia lukiotasolla. Jotta pelaaja on All American-tiimissä, on hän maan 24:n parhaimman lukiolaispelaajan joukossa.  On sanomattakin selvää että jokainen yliopistovalmentaja kuolaa näiden pelaajien perään, joista Calipari onnistuu joka vuosi nappaamaan useita omaan joukkueeseensa – viime vuonna neljä, edelliskaudella kuusi. Hämmästyttävä määrä kun muut parisataa NCAA-koulua toivovat pystyvänsä rekrytoimaan yhden All-American -pelaajan aina muutaman vuoden välein. Huippukoulut vievät kermat päältä. Tämänvuotisen joukkueen yhdeksästä All American-pelaajasta Caliparilla on selvästi parhaimmat isot miehet käytettävissään – yhteensä neljä jotka ovat pituudeltaan 206 cm tai pidempiä, alkukaudesta loukkaantunut Alex Poythress oli viides.

Calipari onnistuu joka vuosi rekrytoimaan parhaimman tai toiseksi parhaimman tulokaskaartin lukioikäisistä, oletuksella että suurin osa näistä hyppää vain yhden yliopistovuoden jälkeen NBA-varaustilaisuuteen ja ammattilaiskentille. Kentucky:n koripallokoulu onkin pikajuna NBA-kentille, mutta peliaika on ansaittava heti ensimmäisenä vuonna sillä seuraavan vuoden tulokaskaartissa on jo oman pelipaikkasi ottaja ja kilpailu minuuteista on harjoituksissa äärimmäisen kovaa. Näyttömahdollisuuksia on siksi ehkä vain se tulokasvuosi.

Tulokaskaarti McDonalds All American-pelissä

Huikea tulokaskaarti viimevuotisessa All American -pelissä. Tyler Ulis, Karl-Anthony Towns, Trey Liles ja Devin Booker. Kuva: Kentuckysportsradio.com

Tästä huolimatta nykyisessä Kentuckyn joukkueessa on useampia vuosikertoja lupaavia All American-pelaajia sillä moni viimekautinen pelaaja ei vastoin odotuksia hypännytkään suoraan NBA-draftiin, jääden joukkueeseen täydentäen uutta erinomaista tulokasluokkaa. Viime vuonna Kentucky eteni aina mestaruusotteluun asti, joten mestaruus on joukkueen ainoa tavoite tällä kaudella. Ja viimevuotisilla pelaajilla on suuri nälkä voittaa mestaruus tänä vuonna.

Tulokasluokan suurin tähti on Karl-Anthony TownsDominikaanisen Tasavallan passin omaava mutta New Jerseyn alueen lukiossa kasvanut power forward joka on keskustelussa Duken yliopiston sentteri Jahlil Okaforin kanssa todennäköisimpänä ykkösvarauksena tulevassa NBA-varaustilaisuudessa.

Kun valmentaja Calipari luopui Alex Poythressin loukkaannuttua alkukauden platoon-peluutuksesta jolloin hän vaihtoi jääkiekkotyyliin 5 miestä kentältä samaan aikaan, peluuttaen käytännössä kymmentä miestä kahdessa kentässä, Kentucky:n aloittavaksi sentteriksi valikoitui viimeistään kolmatta vuotta joukkueessa pelaava Willie Cauley-Stein. Cauley-Stein on yliopistokoripallon paras puolustaja, joka pystyy uskomattoman liikkuvine jalkoineen puolustamaan tällä tasolla ketä tahansa senttereistä takamiehiin. NBA:ta ajatellen hän tarvitsee lisää voimaa mutta tällä tasolla mies on suuri ongelma vastustajalle.

Kuva: SBnation.com / Andy Lyons/Getty Images

Willie Cauley-Stein. Kuva: SBnation.com / Andy Lyons/Getty Images

Harrisonin kaksoset. Kuva: cdn.fansided.com

Harrisonin kaksoset. Kuva: cdn.fansided.com

Iso takamieskaksikko Andew Harrison (PG) & kaksoisveli Aaron Harrison (heittävä takamies) eivät hypänneetkään NBA-varaustilaisuuteen vaan jäivät joukkueeseen täksi kaudeksi, ja heitä täydentävät tulokkaat PG Tyler Ulis ja heittävä takamies Devin Booker. Takamiesnelikko on selvästi kovin koko sarjassa, ja jokainen heistä oli myös lukiossa All American-joukkeessa. Myös Dukella, Wichita Statella ja North Carolinalla on kaikilla kovat takamieskaksikot, mutta penkkivahvuus ei kestä vertailua Kentuckyn nelikkoon.

Mutta frontcourtin pituus ja ulottuvuus puolustuksessa on se erottava tekijä joka on tehnyt Kentucky:stä voittamattoman – Towns:in (211cm) ja Cauley-Stein:in (213cm) lisäksi Dakari Johnson (213 cm), Trey Liles (208cm)  ja Marcus Lee (206cm) ovat olleet ylittämätön este vastustajille. Puolustuspäässä Kentucky blokkaa lähes 7 heittoa per peli, toiseksi eniten kaikista kouluista, ja joukkueessa on viisi pelaajaa joiden blokkikeskiarvo olisi yli 2 per peli mikäli he pelaisivat täydet 40 minuuttia. Vastustajien pelitilanneheitot ovat tähän asti uponneet vain 35%:n tarkkuudella ja joukkuetta vastaan on annettu sarjassa kaikkein vähiten koriinjohtavia syöttöjä, kertoen joukkueen puolustuksesta kaiken tarvittavan.

Pelkästään Towns blokkaa 2.4 heittoa per peli vaikka pelaa vain 21 minuuttia per peli – Caliparin alkukauden viisikkopeluutuksen myötä jokaisella pelaajalla on vähäiset minuutit ja tilastot verratuna kilpailevien joukkueiden tähtien tilastoihin jotka syntyvät 30+ minuutissa. Aaron Harrison johtaa 11 pisteellä korintekotilastoa, Devin Booker ja Towns pelaavat 10 pisteen keskiarvolla. Suuri keskipituus näkyy myös hyökkäyspäässä jossa joukkue kahmii omista ohiheitoistaan 43%:sti levypallon – lukema on uskomattoman suuri.

Paikallinen media seuraa joukkueen jokaista otetta erittäin tarkkaavaisesti ja odottaa vesi kielellä seuraavaa ottelua joka pelataan West Virginia – Maryland –ottelun voittajaa vastaan. Enää tarvitaan neljä voittoa jotta voittamaton kausi on purkissa – systeemi NCAA-turnauksessa on tappio ja ulos eli yksikin huono päivä pilaa koko kauden.

Kauden keskivälillä Kentucky löysi keinon voittaa jatkoajalla Missisipin yliopiston sekä tuplajatkoajalla Texas A&M-koulun. Erityinen heikkous Kentuckyllä on omissa puolustuslevypalloissa. Vastustaja joka osaa hyödyntää tämän tehokkaasti hyväkseen on vahvimmilla, ja molemmat yllämainitut vastustajat jatkoaikavoitoissa olivat Kentuckyn kanssa tasoissa levypalloissa. Lisätään reseptiin vielä erityisen hyvä heittopäivä vastustajalle ja Kentuckyn voittamaton kausi saattaa päättyä ennenaikaisesti.

Hienointa on ollut kuitenkin nähdä Kentuckyn kypsyys ratkaista otteluita. Vaikka joukkue on todella nuori, ovat he tähän asti aina näyttäneet kypsyyttä ja löytäneet keinon voittaa, vaikeuksista huolimatta. Se kertoo erinomaisesta valmennuksesta. Nyt kun mestaruusturnauksessa ovat enää parhaat joukkueet jäljellä, tulee kyseinen taito enemmän kuin tarpeeseen Kentuckyn jahdatessa kahdeksatta mestaruuttaan ja toista Caliparin alaisuudessa.

NBC Sports / AP Photo/James Crisp

NBC Sports / AP Photo/James Crisp

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s