Kellarikortti: Alonzo Mourning

Elämää

koroAlonzo Mourning oli tähti jo liigaan saapuessaan, joten tämä kortti meni koviin muoveihin heti.

Teksti: Tuukka Puonti
Kuvat: Miika Särmäkari

Alonzo “Zo” Mourning aloitti ammattilaisuransa Charlotte Hornetsissa vuonna 1992. Kolmen “hyväksi yritykseksi” jääneen kauden jälkeen hän kieltäytyi jatkosopimuksesta vuonna -95 ja siirtyi Miami Heatin riveihin. Usein kuulee puhuttavan, kuinka Shaquille O’neal dominoi 90-luvulla koko NBA:ta, mutta monelta tuntuu unohtuvan Alonzo Mourningin aikaan saannokset. Zo on mies, joka käytännössä loi Miami Heatin joukkueen aikanaan ja itse asiassa vain puolikkaalla uralla vakavien sairauksien hidastaessa matkaa. Zon tullessa Miamiin joukkue oli päässyt pudotuspeleihin kahdesti, Zo johdatti vuodesta -95 eteenpäin Heatin kuusi kertaa peräjälkeen pudotuspeleihin, kohokohtana toimi vuoden -97 konferenssifinaalit.

kuva-4 Myös tämä löytyi kerllarista: Korttikeräilyraamattu Beckett povasi Zo vs. Shaq -kaksintaistelusta vuosikymmenenen juttua.

Alonzo Mourningista puhuttaessa ei edes tarvitse kiinnittää huomiotaan statistiikkoihin ja numeroihin, suositeltavampaa on selata läpi videoita pelisekvensseistä ja sen jälkeen hävetä oman intensiteetin puutetta kentällä. Häntä ei turhaan kutsuttu Beast of the Heatiksi. Uskomatonta on myös Zon uran yllätyksellinen käänne: Ennen 2000-2001 kauden alkua Mourningilla todettiin munuaisten vajaatoimintaa, jonka vuoksi hän ei pelannut tuolla kaudella viiteen ensimmäiseen kuukauteen. Raakileeksi jääneen kauden jälkeen Zo näytti jälleen minkä vuoksi hänen presenssiään pelättiin ja häntä kunnioitettiin. Mies palasi sairaana 75 pelin kauden ja oli edelleen puolustus- ja hyökkäyspäässä kova pala purtavaksi.

Ailahtelevan kuntonsa vuoksi Mourning jäi eläkkeelle vuonna 2003. Onnistuneen leikkauksen jälkeen hän kuitenkin palasi New Jersey Netsin riveihin vuonna 2004. Kyseinen kausi päättyi Alonzon paluseen Heatin riveihin, kun erinäiset erimielisyydet johdattivat hänet joukkueesta toiseen. Mielenkiintoista Zon paluussa Miamiin oli se, että hänen täytyi osoittaa uskomatonta herrasmiesmäisyyttä hyväksyessään kakkos-sentterin rooli vanhan kilpakumppaninsa ja saman vuoden draftin ykkösvarauksen edessä. Entinen Heatin ykkösmies joutui nyt tyytymään pienempään rooliin, kun valokeila osui entiseen tasavertaiseen kilpakumppaniin Shaq O’ Nealiin.

Alonzon pienentynyt rooli loi kuitenkin yhä suuren presenssin: jopa 35 vuotiaana hän oli NBA:n kolmanneksi paras torjutuissa heitoissa 2,66 torjutun heiton keskiarvolla ja tämä vain 20 minuutin peliajalla. Tällaisten suoritusten vuoksi hän saikin myöhemmillä vuosillaan lempinimekseen “The Ultimate Warrior”.

Periksi antamaton asenne ja jatkuva taistelu palkittiin lopulta. Vuonna 2006 Mourning toi pystin kotiin. Mies, joka oli pioneerina rakentamassa Miami Heatia mestaruusjoukkueeksi ja joutui luopumaan keulakuvan roolista penkkimieheksi sai vihdoin ansaitsemansa saavutuksen mestaruuden muodossa.
Kentällä pelottomaksi ja pelottavaksi kuvailtu Alonzo “Zo” Mourning on tätä nykyä Heatin riveissä pelaajakehityksen johtajana. Vaikka mies oli urallaan hurja ja armoton näky kentällä, löytyy Zolta myös iso sydän, hän on yksi NBA:n suurimpia hyväntekijöitä.

Korisbokjsikuva1
Kortti kellarista – Käväisin lapsuudenkotini vintillä ja US 8.5 -kokoisten CB2-Barkley -kenkien laatikkoon oli kätketty koripallokortteja, joiden pohjalta tämä sivusto tuottaa pelaajanostoja mielivaltaisen aikataulun mukaisesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s