Jatkaako Manuten poika isänsä työtä?

Koripallo

Tällä hetkellä 195-senttiä pitkä, Manuten poika, Bol Bol menee lukioon syksyllä.

Maailman rahakkainta koripalloliigaa varjosti joskus aika, jolloin sen maineen edistämiseen pyrittiin vielä hieman epäurheilijamaisin viestein. Manute Bol rinnastettiin kokonsa vuoksi myöhemmin joukuketoveriksi liittyneeseen liigan lyhyimpään pelaajaan. Nämä ovatkin kuvia, jotka Manutesta monelle tulevat mieleen.

bolbogues

Sudanilaissyntyinen Manute bol (1962 – 2010) teki kuitenkin mittaansa enemmän. Hän lähti heimoyhteisöstä kohti Amerikkaa, josta historiankirjoihin jäi merkki: ”kaikkien aikojen toisiksi eniten blokattuja heittoja per. peli”. Mies muistettiin poliittisen aktivismin sijaan kuitenkin eniten pituudestaan, vain romanialainen Gheorghe Muresan on yltänyt samoihin mittoihin NBA-historian aikana. Mies on myös tappanut leijonan keihäällä, joka näin kalsareissa maitoa juodessa tuntuu lähtökohtaisesti aika kovalta jutulta. En suosi millään tavoin eläinten lahtaamista, mutta kulttuurierot huomioiden tehtävä tuntuu haasteelliselta. Mistään turhasta kukkakepistä ei siis missään vaiheessa ole ollut kysymys. Tätä kilpailuhenkistä kasvuympäristöä puitiin aikoinaan myös Amerikan televisiossa:

Bol ei koskaan mennyt suosituksista huolimatta yliopistoon pelaamaan, sillä ammattilaisura oli miehellä ainoa keino rahoittaa oma sisko pois Sudanista, joka 80-luvun puolivälissä kärsi sodista ja levottomuuksista. Vuonna 1987 Washington Bullets varasi Muggsy Boguesin ja näin NBA:n lyhyin ja pisin pelaaja saivat juosta rinta rinnan DC:ssä.

Manute Bol kuoli vuonna 2010, 47-vuotiaana munuaisvaurion ja Stevens-Johsoson oireyhtymän aiheuttamiin komplikaatioihin. Sudanissa järjestetyissä hautajaisissa perheen patriarkka kertoi, että hän uskoi Manuten olleen Jumalan lähettämä viestinviejä, joka tuli tekemään työtä, jonka hän sai osittain valmiiksi. Hänellä on 10 lasta. Heistä poika Bol Bol haluaa ammattilaisurheilijaksi. Hyppyheitto on kehittynyt merkittävksi uhaksi pituuden rinnalle ja uskonkin, että Bol-tarinat ovat osittain vielä näkemättä ja kokematta myös ammattilaiskentillä. Yksi tarina on kerrottava vielä Manutestakin. Kun mies piti koripallokoulua Kairossa (Random, tiedän.), yksi hänen oppilaistaan oli sudanilaisen ministerin poika Luol Deng, joka säilytti läheisen siteen Manuteen muutettuaan yhdysvaltoihin. Luol Deng pelaa yhä NBA:ssa ja vaihtoi juuri Chicago Bulls -organisaatiosta Miami Heatiin ensi kaudeksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s