Air Jordan XX9 – Sukka vaihtui neulaan ja lankaan

Koripallo

Air Jordan -kenkien suunnittelukasvo Tinker Hatfield veti pääsiäisviikolla uusimman jormienjulkistustilaisuuden New Yorkissa yhdessä mm. MJ:n kanssa. Air Jordan 29 jatkaa useiden ominaisuuksien kohdalla siitä, mihin edellinen 28-malli jäi. Estetiikka edellä menneeseen suunnitteluun halutaan kuitenkin tehdä pesäero ja siksi markkinointimateriaaleissa vilisee hämähäkkimiehen seitin lailla struuttaava ompelulanka ja alleviivaava viesti suorituskyvyn asettamisesta tyylin edelle. Kengän sanotaan olevan ”performance woven”, eli ”suorituskudottu”. Allekirjoittanut tarvitsee ainakin lisää informaatiota, ennen kuin tällainen markkinointiviestintä kolisee lopullisesti.

Kudoksia on tosi paljon erilaisia. Yksi Kudos tehdään esimerkiksi kangaspuilla niin, että langat menevät ristikkäin. Esimerkiksi lakanat. Twilli taas on farkuissa olevaa kudosta. Tai sitten on vaikkapa Oxford-kudos tai satiinikudos, joka tekee hienon pinnan kankaaseen. On paljon eri tapoja, miten langat kuljetetaan. Kudos on aina kudos, se aina sisältää sen, että langat menevät pitkittäin ja poikittain jollain tasolla. Räsymatto on esimerkiksi kudottu, siinä on säikeitä ja lankoja. Neulos taas sisältää silmukoita ja perustuu siihen kerros kerrallaan.

Air Jordan 28 ilmestyi aluksi pitkällä vetoketjullisella sukkavarrella, joka sopi oivasti Asap Rockyn jalkaan ihan siis asap. Todella korkea hinta ja eksentriseksi leimautumisen pelko pitivät palloilijat kuitenkin lähtökohtaisesti kengästä kaukana.

Myöhemmin viime vuonna julkaistu SE -versio tarjosi saman mallin ja Flight Plate -teknologian vähemmällä hässäkällä ja pienemmällä rahalla. Siis ilman sitä sukkaa. Tämä kenkä on kirjoittajalla itsellään sisäpelikäytössä ja kyseessä on ominaisuuksiltaan ja hintaluokaltaan hyvinkin optimaali kärkitason kenkä, joskin se meinaa unohtua, koska yleensä sen suorituskykyä on arvioitu ja vertailtu sukalliseen malliin. Mallit ovat lähes identtiset, riippuen keneltä kysyy. Esimerkiksi Lontoon luotettava HouseofHoops -myyjä oli vahvasti sitä mieltä, että sukallinen malli on lestin osalta kapeampi ja ei sovellu sisäpelikäyttöön yhtä mutkattomasti. Yhteisiäkin ongelmia kengiltä löytyy: mm. sukaton kenkä ei myöskään hengitä, joka oli ehkä suurin odotus sukallisen jorman nahkeuttamilta ja köyhdytetyiltä nilkoilta.

air-jordan-xx9Kuva: Nike inc.

Air Jordan 29 haluaakin nimenomaan hengittää. Logo on kudottu suoraan kankaaseen ja suunnittelutiimi puhuu herra Hatfieldin johdolla suorituskyvyn parantamisesta estetiikan ehdoilla. Eli suunta on oikeastaan muuttunut aika radikaalisti viime mallin tyylin ehdoilla ratsastavasta radikaalista suunnittelusta, mahdollisesti juuri sukattoman 28 SE -mallin suosion motivoimanakin. Flight Plate on eräänlainen mukautuva vesisänky kengänpohjassa: käytännössä se säästää jalkaa ja väitetyssti tehostaa reaktionopeutta. Oli miten oli, on joka tapauksessa järkevämpää hioa viimeisin jorkku suorituskengäksi viimeiseen langanvetoon asti ja rakentaa esteettiset elementit suorituskyvylle ehdollistettuna. Mittava retro-katalogi, kun sattuu olemaan brändillä se maailman halutuin.

Russel Westbrook ottaa kengän käytöön jo tämän vuoden playoff-peleissä ja ulosmyyntihinta on määritelty yhä korkeaksi (vanhan sukallisen jorman ja SE-version välille) ”225 us”.

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Air Jordan XX9 – Sukka vaihtui neulaan ja lankaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s